Ek gösterge, memurların unvan, görev, sorumluluk ve hizmet sürelerine göre belirlenen bir katsayıdır. Ek gösterge, memurların maaş, emekli aylığı ve ikramiye hesaplamalarında kullanılır.
Memur ve emeklilerin uzun süredir beklediği 3600 ek gösterge düzenlemesi, Ocak 2024’te yürürlüğe girecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıkladığı düzenlemeyle, birinci dereceye yükselen 600 bin memurun hem maaşı hem de ikramiyesi artacak. İşte detaylar.
3600 EK GÖSTERGE NEDİR, KİMLERİ İLGİLENDİRİYOR?
Ek gösterge ne kadar yüksekse, maaş, emekli aylığı ve ikramiye de o kadar yüksek olur. Ek gösterge, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda belirlenmiştir. Ek gösterge, 2200, 3000, 3600 ve 4000 olmak üzere dört seviyeye ayrılır. 3600 ek gösterge, daha önce polis, öğretmen, din görevlisi ve hemşire gibi bazı meslek gruplarına verilmişti. Yeni düzenlemeyle, birinci dereceye gelen tüm memurlar 3600 ek göstergeye kavuşacak.
3600 EK GÖSTERGE MAAŞ VE İKRAMİYEYE NASIL YANSIYACAK?
3600 ek gösterge düzenlemesi, memur ve emeklilerin gelirlerinde önemli bir artış sağlayacak. Kamuda 25 yıl çalışıp birinci derecede emekli olan memurun aylığı bugün itibariyle 3 bin lira, ikramiyesi de 85 bin lira yükselecek. Bu tutar, yeni yıl zammıyla birlikte daha da artacak. Merkez Bankası’nın yüzde 68 üst sınır olarak açıkladığı enflasyon tahminine göre memur ve emeklilerine Ocak’ta yüzde 52.17 zam yapılacak. Böylece, 3600 ek gösterge ve toplu sözleşme zammı dışında 600 binin üzerinde memurun gelirinde artış yaşanacak. 3600 ek gösterge düzenlemesinin yanı sıra, memur ve emeklilerin mali ve sosyal hakları da iyileştirildi. 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme Görüşmeleri’nde şu kazanımlar elde edildi:
Memurlara ücretsiz toplu taşıma imkanı, yapılacak Toki konutlarında memura öncelik verilmesi, Mobbıng İzleme Kurulu’nda memurlardan da bir temsilcisi olması, engelli memura lojman önceliğinin sağlanması, güvenlikçilere verilen ek ödemelerin artırılması, TABiP dışı sağlık personelinin de ek ödeme alması, kamudaki mühendislerin mali haklarının iyileştirilmesi ve toplu sözleşme ikramiyelerinin aylık olarak ödenecek olması..