Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu yeni yönetmelik, lise ve ortaokul seviyelerinde önemli değişikliklere işaret ediyor. İşte bu kapsamda yapılan düzenlemeler:
Sınav Haftası Uygulaması Geliyor
Artık okullarda "sınav haftası" uygulaması başlatılacak. Öğrenciler, hangi tarihlerde sınav yapılacağını öğretim yılı başında ilan edecekler. Buna göre, okullarda şu tarihlerde sınavlar gerçekleşecek:
- İlkokullarda 1. dönem 1. sınavlar: Ekim ayı son haftası-Kasım ayı ilk haftası, 1. dönem 2. sınavlar: Aralık ayı son haftası-Ocak ayı ilk haftası,
- 2. dönem 1. sınavlar: Mart ayı son haftası-Nisan ayı ilk haftası, 2. dönem 2. sınavlar: Mayıs ayı son haftası-Haziran ayı ilk haftası.
Bu tarihler öğretim yılı başında okullar tarafından e-Okul üzerinden ilan edilecek.
Ortak Yazılı Sınavlar ve Soru Hazırlığı
Ülke genelinde il/ilçe ve okul düzeyinde ortak yazılı sınavlar düzenlenebilecek. Ancak uygulamalı sınavlar hariç, birden fazla şubede okutulan derslerin sınavları ortak yapılacak. Ortak yazılı sınavlar, il sınıf/alan zümreleri ve Ölçme Değerlendirme Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanan konu soru dağılım tablosuna göre şekillendirilecek.
Bakanlık, öğretim yılı başında hangi sınıf ve derslerden ortak sınav yapılacağını açıklayacak. Bu sınavlar okullarda öğretmenler tarafından uygulanacak ve değerlendirilecek.
Oyun Temelli Değerlendirmeler ve İlkokul 4. Sınıflarda Değişiklik
Okul öncesi ve ilkokul 1, 2, 3 ve 4. sınıf öğrencilerinin akademik ve sosyal gelişimi artık oyun temelli yöntemlerle sürekli takip edilecek. Bu kapsamda, ilkokul 4. sınıflarda yazılı sınav saati uygulaması kaldırılacak ve öğrenci notları öğrenci gelişim dosyalarına göre verilecek. Sınav haftasında dersler normal şekilde işlenecek.
Uygulamalı Dil Sınavları ve Kısa Süreli Sınavlar
Türkçe/Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinin sınavları artık yazılı ve uygulamalı olarak yapılacak. İlkokullarda, öğrencilerin dil becerilerini geliştirmek amacıyla dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerileri izlenecek. Öğretmenler, ünite/tema ve/veya konu sonlarında öğrencilere geri bildirim vermek amacıyla kısa süreli sınavlar yapabilecek.
Öğrencilerin akademik becerileri "Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE)" çalışmaları ile izlenecek ve değerlendirilecek. Ölçme değerlendirme merkezleri etkin hale getirilerek uluslararası izleme araştırmaları PISA ve TIMSS ile ülkenin eğitimdeki gelişimi takip edilecek.