TBMM, Libya’ya asker gönderilmesine dair verilen iznin süresinin 24 ay uzatılmasına ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımladı.
Karar, 2 Aralık 2021 tarihli ve 31718 sayılı Resmi Gazete’de yer aldı.
Karar, 2 Ocak 2020 tarihli ve 7193 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin yurt dışına gönderilmesine ilişkin iznin süresinin 24 ay uzatılmasını içeriyor.
Türkiye, Libya’nın yanında
Kararda, Türkiye’nin, BM kolaylaştırıcılığında ilgili BMGK kararları çerçevesinde uluslararası meşruiyet kapsamında yürütülen, Libya’nın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunmasına, ülkede kalıcı bir ateşkesin tesisine, ulusal uzlaşıyı sağlayacak siyasi diyalog çabalarına güçlü desteğinin sürdüğü vurgulandı.
Kararda, şu ifadelere yer verildi:
"Libya’da halen seçimlerin yapılamaması nedeniyle mevcut siyasi belirsizlik ve yönetim sorunu, büyük fedakârlıklarla sahada tesis edilen sükûneti riske atmakta ve kalıcı istikrara ulaşılması önünde ciddi engel oluşturmaktadır. Bu durum Libya’nın ve tüm bölgenin güvenliği bakımından endişeye yol açmaktadır.
Türkiye ile Libya arasında imzalanan ve yürürlüğe giren Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası ile daha da gelişen iki ülke arasındaki tarihi, siyasi ve ekonomik köklü ilişkiler dikkate alındığında, Libya’da ateşkes ve siyasi diyalog sürecinin devamı ile bu sürecin sonucunda barışın tesisi ve istikrarın sağlanması, Türkiye açısından büyük önemi haizdir. Türkiye, bu çerçevede Libya ile imzalanan ve yürürlüğe giren Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası kapsamında Libya’nın güvenliğine katkı sağlayacak eğitim ve danışmanlık desteğine devam etmektedir."
Libya’da seçimler ertelendi
Libya’da, 24 Aralık’ta yapılması planlanan seçimler, Yüksek Ulusal Seçim Komisyonu’nun (HNEC) seçim yasasının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi nedeniyle ertelendi.
HNEC Başkanı İmad es-Sayeh, 2 Aralık’ta yaptığı açıklamada, seçimlerin yeni bir tarihte yapılacağını duyurdu.
Libya’da, 2011 yılında devrik lider Muammer Kaddafi’nin öldürülmesinin ardından siyasi ve askeri çatışmalar yaşanmıştı.
Libya’da, 23 Ekim 2020’de, Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’e bağlı güçler ile uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasında ateşkes anlaşması imzalanmıştı.
Ateşkes anlaşmasının ardından, BM öncülüğünde başlatılan siyasi diyalog süreci sonucunda, 5 Şubat’ta, Libya Geçici Birlik Hükümeti kurulmuştu.
Libya Geçici Birlik Hükümeti, 24 Aralık’ta yapılması planlanan seçimlere kadar ülkeyi yönetmekle görevliydi.