Dünya genelindeki önemli merkez bankalarının para politikalarındaki belirsizlik ve Orta Doğu'daki gerilim, küresel piyasalarda negatif bir seyir oluşturuyor. Yemen'deki İran destekli Husilerin ABD gemisine yönelik saldırısı, bölgedeki risk algısını artırırken, yatırımcılar merkez bankalarının gelecekteki adımlarını bekliyor.
ABD pay piyasaları, bir günlük tatilin ardından tekrar işleme açılırken, Kızıldeniz'de yaşanan gelişmeler yakından takip ediliyor. Fed yetkililerinin hafta boyunca yapacakları açıklamaların yatırımcıları etkilemesi bekleniyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ocakta faizde değişikliğe gitmeyeceği kesin gibi görünse de, mart toplantısında bir faiz indirimi ihtimali yüzde 70'e yaklaşıyor.
ABD 10 yıllık hazine tahvil faizi bugün yüzde 4,0 seviyesine çıkarken, dolar endeksi de yükselişte. Altın ons fiyatı ise 2 bin 49 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise 77,9 dolarda bulunuyor.
Avrupa'da negatif bir seyir öne çıkarken, Almanya'da açıklanacak enflasyon verileri yatırımcıların odak noktası haline geldi. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz politikasındaki belirsizliklere rağmen, bankanın ocak toplantısında faizleri sabit bırakması bekleniyor. Ancak nisan toplantısında bir faiz indirimi ihtimali yüzde 80'e yaklaşıyor.
Asya pay piyasalarında ise Japonya'da kar satışları etkili oluyor. Fed'in politika belirsizlikleri ve güçlenen doların risk iştahını azaltmasıyla, Asya borsalarında negatif bir seyir öne çıkıyor.
Borsa İstanbul'da ise BIST 100 endeksi dördüncü işlem gününde de yükseliş eğilimini sürdürerek günü yüzde 0,72 değer kazancıyla tamamladı. Dolar/TL ise 30,1020 seviyesinden işlem görüyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılan duyuruya göre, bankalar ve finans kuruluşları 2025 itibariyle enflasyon muhasebesi uygulamasına geçecekler.
Küresel piyasaların önümüzdeki günlerde merkez bankalarından gelecek açıklamalara odaklanması beklenirken, jeopolitik gelişmelerin de yakından takip edileceği belirtiliyor.