Ekonomi̇

Kredi Kartı Borçları Alarm Veriyor: BDDK’dan Önlem Kararı

Vatandaşların kredi kartı borçları, geçen yıla göre yüzde 157 artarak 1,2 trilyon TL’ye ulaştı. BDDK, bu duruma karşı bankaların kredili hesap açmasını ve limit artırmasını yasakladı. Bankacılar, kredi kartlarına yönelik faiz, limit veya taksit sınırlamalarının da gündeme gelebileceğini belirtiyor.

Vatandaşların kredi kartı borçları, rekor seviyelere ulaştı. BDDK verilerine göre, bireysel kredi kartı hacmi, bir yılda yüzde 157 artarak 1,2 trilyon TL’ye çıktı. Bu artış, bankacıları tedirgin etti. BDDK, bu duruma karşı bankaların kredili hesap açmasını ve limit artırmasını yasakladı. Bankacılar, kredi kartlarına yönelik faiz, limit veya taksit sınırlamalarının da gündeme gelebileceğini belirtiyor.

Kredi Kartıyla Ödemeler Patladı

BDDK’nın aldığı kararlar arasında, bankaların kişiler adına kredili hesap dahil herhangi bir hesap açamaması ve kredili hesap limitini artıramaması da bulunuyor. BDDK, bu kararla, vatandaşların borçlanma kapasitesini sınırlamayı amaçlıyor.

BKM verilerine göre, kartlı ödemeler aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 116 artarak 978,3 milyar TL oldu. Kredi kartlarıyla yapılan ödemelerde büyüme oranı yüzde 124, banka kartlarıyla yüzde 78, ön ödemeli kartlarla ise yüzde 128 olarak kaydedildi. Türkiye’de kredi kartı sayısı 117,7 milyon, banka kartı sayısı 189,5 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 90,0 milyon adet olarak gerçekleşti. Toplam kart sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artışla 397,2 milyon adede ulaştı.

Tüketici Kredileri Enflasyonun Altında Arttı

Bireysel kredi kartı borçlarının hızlı büyümesine karşın toplam tüketici kredilerindeki artış oranı yüzde 37,73 ile enflasyonun altında kaldı. Bu dönemde ihtiyaç kredileri 992,5 milyar, konut kredileri 437,6 milyar ve taşıt kredileri 95,1 milyar liraya ulaştı. Bireysel borç bakiyesi yüzde 73,07 artışla 2 trilyon 717,7 milyar liraya çıkarak rekor bir seviyeye ulaştı.

BDDK, kredi kartı borçlarının kontrol altına alınması için yeni tedbirler alabileceğini de duyurdu. BDDK, kredi kartlarında taksitlendirme sürelerini, faiz oranlarını ve limitleri belirleme yetkisine sahip. BDDK, daha önce kredi kartlarında taksit sayısını 18’e kadar çıkarmış, bazı sektörlerde ise taksit yasağını kaldırmıştı. BDDK, kredi kartı borçlarının artması nedeniyle bu kararları gözden geçirebilir.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }