Itır bitkisi alternatif tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır ve çay, koku, yağ ve çay dahil olmak üzere çok sayıda kullanım alanına sahiptir. Çok sayıda uygulama, ıtır bitkisinin avantajlarını ortaya çıkarmak için ıtır yaprağı çayının nasıl hazırlanacağını sizin için derledik.
Itır bitkisi tercih edilirse saksıda da yetiştirilebilir çünkü çok fazla bakıma ihtiyaç duymadan doğal olarak büyür. Itır bitkisi pembe, kırmızı ve beyaz renklidir ve genellikle yaz aylarında çiçek açar. Bazen turna gagası, leylek gagası veya çoban iğnesi olarak da adlandırılan ıtır çiçeğinin çok sayıda sağlık avantajı vardır. İşte ıtır bitkisinin tüm detayları!
ITIR BİTKİSİNİN ÖZELLİKLERİ
Itır bitkisi, 14 ile 40 cm arasında değişen boylara sahip, çok yıllık bir bitkidir. Mor, pembe veya beyaz renkli çiçekler açar. Haziran ve temmuz aylarında çiçeklenir. Çoban iğnesi, leylek gagası ve turna gagası gibi isimlerle de anılır.
Itır bitkisi, sıcak iklimleri sever ve güneşli yerlerde daha iyi gelişir. Soğuğa karşı hassastır. Tohum veya gövde çeliği ile çoğalabilir. Bakımı kolaydır ve su ihtiyacı azdır. Toprak altı kısmı etli, taban yaprakları kalp şeklindedir. Çanak yaprakları beş parçalı ve kırmızımsıdır. Yaprakları tüylüdür ve ezildiğinde güzel bir koku yayar.
ITIR BİTKİSİNİN FAYDALARI VE KULLANIM ŞEKİLLERİ
Itır bitkisinin faydaları ve kullanım şekilleri şöyle sıralanabilir:
Itır bitkisinin yağı, masaj yapmak için kullanılabilir. Vücuda sürülen yağ, eklem ağrılarını azaltır, cildi nemlendirir, kırışıklıkları önler ve genç bir görünüm sağlar. Ayrıca ruhsal olarak da rahatlama ve konfor verir.
Itır bitkisinin kokusu, güzellik ürünlerinde kullanılmaktadır. Itır kokusu, güle ve limona benzer bir koku olup, insanı hem rahatlatır hem de dinginleştirir. Itır esanslı oda kokuları, mekanlara güzel ve enerjik bir hava katar.
Itır bitkisinin çayı, sindirim sorunlarına iyi gelir. Itır çiçeği çayı, sindirim sistemi üzerinde etkili olup, kısa sürede rahatlama sağlar. Aynı zamanda sakinleştirici etkisi de vardır. Itır çiçeği kurutulmuş bitkileri, sıcak su içinde demlenerek içilebilir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve enerji verir.