Okulların 14 Haziran'da tatile girmesiyle beraber durgun günler geçiren kırtasiyelerde yeni eğitim-öğretim yılının 9 Eylül'de başlamasıyla beraber kırtasiyelerde alışveriş heyecanı başladı.

Şanlıurfa’da telefon dolandırıcılığı operasyonu: 3 tutuklama Şanlıurfa’da telefon dolandırıcılığı operasyonu: 3 tutuklama

Yeşeren umutlarının solmamasını arzulayan kırtasiye esnafı Mehmet Kocabey, sektörlerinde yaşanan rekabete, zincir marketlerin ve bakkalların dahil olmasından memnun kalmadıklarını dile getirdi.

"Asgari ücretli ailelerin bu artışlardan olumsuz etkilendiğini görüyoruz"

Kırtasiye sektöründe 3 yıldır faaliyet gösteren Mehmet Kocabey, sektördeki fiyat artışlarına dikkat çekti.

Kocabey, "Geçen yıl ile bu yıl arasında sektörde kayda değer bir değişiklik olmasa da genel anlamda fiyatlarda bir artış söz konusu. Özellikle asgari ücretli ailelerin bu artışlardan olumsuz etkilendiğini görüyoruz. Bu durum, benim gibi 6 çocuk ya da daha az çocuklu aileleri bile zor durumda bırakıyor." dedi.

"Toptancılar bize ne kadar uygun fiyat sunarsa biz de ona göre fiyatlarımızı belirliyoruz"

Kocabey, fiyat artışlarının esnaftan değil, üretici firmalardan kaynaklandığını düşündüğünü belirterek, "Biz aldığımız ürünlerin üzerine kar marjı ekleyerek satış yapıyoruz. Diğer kırtasiyecilerin de benzer bir şekilde hareket ettiğini düşünüyorum. Ancak farklı satış stratejileri izleyen yerler olabilir. Toptancılar bize ne kadar uygun fiyat sunarsa biz de ona göre fiyatlarımızı belirliyoruz. Toptancılar ise sorunun üreticilerden kaynaklandığını söylüyor. Yani zincir halkası gibi herkes birbirini olumsuz etkiliyor." ifadelerini kullandı.

"Üç harfli marketler, kırtasiye sektöründe ciddi bir etki oluşturuyor"

Kırtasiye sektörünü olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden birinin zincir marketler ve bakkallar olduğunu vurgulayan Kocabey, "Üç harfli marketler, kırtasiye sektöründe ciddi bir etki oluşturuyor. Hatta bakkallar bile artık kırtasiye malzemesi satıyor. Büyük miktarlarda malzeme aldıkları için daha uygun fiyatlarla satış yapabiliyorlar. Biz ise aynı ürünü daha pahalıya almak zorunda kalıyoruz. Bu da tekelleşmeye sebep oluyor." diye konuştu.

"Bazı ürünlerin alınması zorunlu değil"

Velilerin kırtasiye alışverişlerinde yaşadığı zorluklara da değinen Kocabey, "Öğretmenlerin verdikleri listelerdeki ürünlerin zorunlu olmadığını belirtmesi gerekir. Veliler, listede yazan her şeyi almak zorunda kalıyor. Oysa bazı ürünlerin alınması zorunlu değil. Öğretmenler, listelere not düşerek bu ürünlerin sadece öneri olduğunu belirtmeliler," dedi.

Mahreç: Haber Merkezi

Muhabir: İbrahim Halil İnce