Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira davalarında arabuluculuk taleplerinin arttığını ve 17 bin 201 kişinin arabuluculuk sayesinde anlaşmaya vardığını açıkladı. Tunç, Türkiye’de Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yollarının Geliştirilmesi Projesi kapsamında düzenlenen 10. Yılında Türkiye'de Arabuluculuk Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, kira davalarında arabulucuya başvuru sayısının 1 Eylül'den itibaren 62 bin 348 olduğunu belirtti.

Tunç, yapılan başvurulardan 17 bin 201'inin anlaşma ile sonuçlandığını ve 9 bin 661'inin ise anlaşmama ile sonuçlandığını ifade etti. Bu sonuçlara göre, kira davalarında arabuluculuk sayesinde %66'lık bir anlaşma sağlanma oranı elde edildi. Tunç, bu durumun adliyelerin yükünü azalttığını ve 34 bin kişinin adliyelere gitmek zorunda kalmadığını vurguladı.

Vatandaşlar GSM faturalarından şikâyetçi: "Fiyatlar çok yüksek, çözüm bekliyoruz" Vatandaşlar GSM faturalarından şikâyetçi: "Fiyatlar çok yüksek, çözüm bekliyoruz"

Konuşmasında yeni anayasa gerekliliğine de değinen Bakan Tunç, mevcut anayasanın "darbeci ruhu" ortadan kaldırmadığını ve çelişen durumlar içerdiğini belirtti. Tunç, yeni bir anayasa yazılması gerektiğini ve bu konuda toplumun geniş kesimlerinin görüşlerinin alınmasıyla uzlaşmayla hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.

Ayrıca, Tunç yapay zekanın yargının hizmetine sunulması için çalışmalar yapıldığını da dile getirdi. Adalet Bakanı, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) kapsamında yapay zeka teknolojisinin kullanılmasını hedeflediklerini ve bu alanda ilerlemek istediklerini belirtti.

Tunç, konuşmasında ihtiyari arabuluculuk uygulamasının da önemine dikkat çekti. 2013'ten bu yana ihtiyari arabuluculuk kapsamında 4 milyon 893 bin 765 başvuru yapıldığını ve bu başvuruların %99'unun anlaşmayla sonuçlandığını ifade etti. Bakan Tunç, önümüzdeki yılbaşından itibaren arabuluculuk ücret tarifesine ilişkin yeni düzenlemeyi kamuoyuyla paylaşacaklarını da belirtti.

Kaynak: (İLKHA)