SAKİN ŞEHİR’E TURİST AKIMI

Sular altında kalan Kayıp şehir olarakta bilinen Halfeti doğal güzellikleriyle turistlerin ilgisini çekiyor.

2013 yılında Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi'nin ‘‘Sakin şehirler’’ ağına dahil edilmiştir.

HALFETİ TARİHİNE YOLCULUK

"M.Ö 855 yılında Asur kralı III. Salmanassar tarafından kurulan şehir  Şitamrat" adını taşıyordu. Şehir, tarihi boyunca Hitit, Asur, Med, Pers, Makedon, Selevkos ve Partlar'ın idaresinde kalmışt Yunanlar buraya "Urima" adını vermişlerdi.  Süryaniler ise "Kal'a Rhomeyta" ve "Hesna’d Romaye" adlarını kullanmışlardır. 

 Şanlıurfa ve çevresi Ömer döneminde fethedilmiş ve daha sonra Emevi, Abbasi, Selçuklu, Zengi ve Eyyübiler’in hâkimiyetlerinde bulunmasına rağmen Rumkale olarak bilinen yerleşim Müslüman devletlerin toprakları dışında kalmıştı.

Hatay semalarında süzülen parlak cisim kamerada Hatay semalarında süzülen parlak cisim kamerada

 Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlılara geçen şehir, zamanımızda da kullanılan "Urumgala" ve "Rumkale" adlarını alarak Halep Eyaleti'ne bağlanmıştı.

1926 yılına kadar Birecik’e bağlı olan Halfeti, 1954 yılında ilçe haline getirilmiştir.

GÜZELLİĞİN ARKASINDAKİ HÜZÜN

Önceden Rumkale olarak bilinen şehir güzelliğinde yürek burkan aşk hikayesi gizlidir. Bir rivayete göre biribirlerini delicesine seven Halil ve Fatma adında iki gencin kavuşmasını aileleri engel olmuş bunun üzerine Halil ve Fatma el ele tutuşarak kendilerini Fırat’ın serin sularına bırakmışlar. Bunun üzerine genç aşıkların anısına ilçe Halil ve Fatmanın kısaltılmış hali olan ‘‘Halfeti’’ adıyla anılmaya başlanmıştır. 

HALFETİNİN SİMGESİ ‘KARA GÜL’

Her gülün anlamı olduğu gibi siyah gülünde anlamı umuttur. Yeni şeylerin başlangıcı olarak kabul edilen gülün özellikle yeni işe başlayan, hayatında yeni kararlar alan kişilere verilmesine inanılıyor.

Kökeni Fransaya dayanan siyah gülün hikayesi Antik Yunan ve Roma İmparotorluğuna kadar dayanmaktadır. 19. Yüzyılda Viktorya Dönemi’nde edebiyat ve sanal yoluyla beraber adını duyurmuş ve popüler hale gelmiştir.

Kara güller doğal olarak sadece Şanlıurfa’daki Halfeti ilçesinde yetişen güller 3-5 yıl yaşadığı söylenir.

KARA GÜL  KARA EFSANE

İlk olarak Lomo Sait tarafından yetiştirildiği bilinen gülün hikayesini duyanlar hüzne boğuluyor.  

Efsaneye göre Halfeti’de bulunan en güzel kırmızı gülleri yetiştiren Vartuhi, nehrin karşı kıyısında Fırat isimli bir gence aşık olmuştur. Birbirlerine aşık olan gencin ilişkisine Vartuhi’nin babasının karışmasıyla ikili baskılara dayanamamış ve Fırat nehrinde intihar etmişlerdir. İnanışa göre aşıkların ölümünün ardından Halfeti’deki tüm kırmızı güller siyah olmuş ve bu güller artık sadece Halfeti’de yetişirmiş.

Muhabir: Kübra Topal