Şanlıurfa

İnsanlık Tarihindeki Önemli İzler: Karahantepe'de 2023 Kazıları Başladı!

Şanlıurfa'nın Karahantepe Ören Yeri'nde gerçekleşen 2023 kazıları başladı. Neolitik dönemin önemli yerleşimlerinden biri olan bu alanda elde edilecek buluntuların, insanlık tarihine yeni ışıklar tutması hedefleniyor.

Şanlıurfa'nın tarihine ve insanlık kültürüne ışık tutan Karahantepe Ören Yeri'nde, 3 aylık bir süre boyunca devam edecek olan 2023 kazı çalışmaları başladı. Şehir merkezine 46 kilometre uzaklıkta, Tek Tek Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan bu arkeolojik alandaki kazılar, geçmişin izlerini gün yüzüne çıkarmayı amaçlıyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde de yer alan Göbeklitepe'deki yapılara benzeyen ve "T" biçiminde 250'den fazla dikili taşın tespit edildiği Karahantepe'de bu yıl, neolitik döneme ait önemli bulguların ortaya çıkartılması hedefleniyor.

Geçici çatı projesi hayata geçiyor

Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taş Tepeler Projesi kapsamında 2023 kazı çalışmalarına başladıklarını belirtti. Bu yılın kazılarında, Şanlıurfa Valiliği ve belediyelerin sağladığı destek sayesinde daha etkili bir çalışma yürüteceklerini ifade eden Karul, yaklaşık 3 ay sürecek bu çalışmaların Karahantepe'deki kalıntıları koruma ve sağlamlaştırma işlemleri ile devam edeceğini belirtti.

Prof. Dr. Karul, bölgenin tarihine ışık tutan kazıları önemsediklerini ve bu çalışmalarla 12 bin yıl öncesine uzanan yerleşim izlerini gün yüzüne çıkartmayı amaçladıklarını vurguladı.

 "Buğday, arpa ve baklagillerin yabani tohumlarına rastladık"

Özellikle geçen yıl açığa çıkartılan kalıntıların incelenmesi ve değerlendirmesi üzerine çalışmalar yaptıklarını belirten Karul, bu süreçte özellikle buğday, arpa ve baklagillerin yabani tohumlarına rastladıklarını, aynı zamanda tarıma alınmış örneklerin de bulunduğunu ifade etti. Bu buluntuların, bölgedeki yerleşik hayata dair önemli bilgiler sunduğunu ve insanların avcı-toplayıcı yaşamdan tarıma dayalı yaşama geçişini gösterdiğini belirtti.

Alanın zorlu doğa koşullarına sahip olduğunu belirten Kural, şunları kaydetti:

"Burası doğa koşulları zor bir yer. Yani ısı farkı çok sert olduğu bir yer, rüzgar alan bir yer. Dolayısıyla gerek yapıların duvarları gerekse dikili taşların üzerindeki kabartmalar bu şartlardan olumsuz yönde ciddi şekilde etkilenmeye açık. Alanın da korunmasına yönelik birtakım proje çalışmalarımız oldu. Bugüne kadar tasarım niteliğinde 7 çatı projesi çalışıldı. Bunlardan bir tanesinin üzerinde karar kılmış gibiyiz. Önümüzdeki hafta buradaki zemin etütlerini tamamladıktan sonra o seçtiğimiz projenin nihai projesini elde edeceğimizi varsayıyoruz. Kısmet olursa da 2023 veya gelecek yılın başında burada bir koruma çatısının inşasının çalışmasına başlanması söz konusu."

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }