Türkiye'de yapı güvenliğini artırmak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek amacıyla inşaat demiri izleme sistemi hayata geçiriliyor. Bu sistemle, inşaatlarda kullanılan inşaat demiri üretim aşamasından başlayarak her aşamada yakından takip edilecek. Depremlerde yıkılan veya hasar gören binaların ardından gelen görüntüler, inşaatlarda kullanılan malzemelerin ne kadar kritik olduğunu gösteriyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: 878 Milyon Lira Sosyal ve Ekonomik Destek Ödemesi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: 878 Milyon Lira Sosyal ve Ekonomik Destek Ödemesi

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında, sadece vergi güvenliği değil, aynı zamanda Türkiye'nin deprem kuşağında yer alması nedeniyle yapı güvenliğine katkı sağlamak amacıyla inşaat demiri yakından takibe alınıyor. Yeni sistem, inşaat demirinin üretildiği andan itibaren özel güvenlik etiketiyle kayda alınmasını ve üretim veya ithalattan inşaat müteahhidine teslim edilene kadar tüm süreçlerin izlenmesini hedefliyor.

Gelecek yılın başından itibaren özel güvenlik etiketi taşımayan inşaat demirlerinin ticareti yasaklanacak. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, inşaat demirinin üretimi ve laboratuvar testlerini de dahil olmak üzere tüm aşamalarını kayıt altına alacak.

İnşaat demirleri, üretimden başlayarak toptancılara, toptancılardan müteahhitlere ve inşaat sahasına kadar İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) ile takip edilebilecek. Sektör temsilcileri, bu sistem sayesinde yılda 40 milyar liradan fazla vergi kaybının önlenebileceğini öngörüyor. İnşaat sektöründe yapı güvenliği ve ekonomik düzenlemeler açısından önemli bir dönemeç olan bu sistem, sektördeki denetim ve kayıt altına alma süreçlerini daha etkin hale getirecek.

Kaynak: (Haber Merkezi)