Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli sivil gözetim radarının saha kabulünün başarıyla tamamlandığını ve Gaziantep Havalimanı'nda hizmete hazır olduğunu duyurdu.
Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Milli Gözetim Radarı'nın (MGR) stratejik konumu ile hava araçlarını tespit ederek hava sahasındaki yoğun hava trafiğini emniyetli bir şekilde idame ettireceğini belirtti. DHMİ Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK'ın işbirliğiyle tamamen yerli imkanlarla geliştirilen MGR'nin sahada geçici kabulünün yapıldığını ve Gaziantep Havalimanı'nda hizmete hazır olduğunu kaydeden Uraloğlu, bu radarın Türk hava sahasındaki hava trafiğini güvenli bir şekilde yönetecek olan hava trafik kontrolörlerine destek sağlayacağını ifade etti.
MGR'nin, Birincil Gözetim Radarı (PSR) ve İkincil Gözetim Radarı (SSR Mode-S) sistemlerinden oluştuğunu belirten Bakan Uraloğlu, Gaziantep'teki radar yerleşkesinin altyapı kabullerinin tamamlandığını ve radar sistemlerinin birlikte çalışabilecek duruma getirildiğini açıkladı.
PSR Sistemi'nin 112 kilometre, SSR Mode-S Sistemi'nin ise 370 kilometre menzile sahip olduğunu belirten Uraloğlu, bu radarın hem Gaziantep Havalimanı'ndaki yaklaşma trafiğine hizmet vereceğini hem de 370 kilometre içinde yer alan saha kontrol trafiğini yöneteceğini dile getirdi.
Bakan Uraloğlu, MGR'nin hizmete girmesiyle Türkiye'nin hava trafik kontrol hizmetlerinde önemli bir aşama kaydettiğini vurgulayarak, sistemin Türkiye'nin hava sahasının tamamını milli ve yerli imkanlarla izleyebileceğini belirtti. Ayrıca, MGR'nin uluslararası standartlara uygun olarak tasarlandığını ve Türkiye'nin havacılık alanındaki yerli üretim hamlesine önemli katkı sağlayacağını ifade etti.