Uzmanlar ilk yardım sırasında hayati hatalar yapıldığına dikkat çekiyor… Bayılana tokat atma, yanıklara yoğurt, salça, diş macunu sürme, bilinci olmayan her hastaya kalp masajı yapma, batan cismi çıkarma, burun kanamalarında başın geriye doğru atılması… gibi yanlış müdahaleler hatalı müdahalelerden bazıları…

Tüm dünyada her yıl Eylül ayının ikinci Cumartesi günü, "Dünya İlk Yardım Günü" olarak kutlanmaktadır. Dünya İlk Yardım Günü, 2003 yılından bu yana 188 ülkede aynı anda kutlanıyor.

Özel bir üniversitenin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğretim Görevlisi Ayşe Bağlı, Dünya İlk Yardım Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada ilk yardımın önemine ilişkin değerlendirmede bulundu.

İlk yardım eğitimi almış kişilerce yapılır

Bağlı, ilk yardımı "kaza veya yaşamı tehdit eden herhangi bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, olay yerinde orada bulunan kişilerce, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut olanaklarla yapılan hayat kurtarıcı girişimler" olarak tanımladı.

İlkyardım uygulamalarında ilaç olmadığını belirten Bağlı, işlemlerin ilk yardım eğitimi almış kişiler tarafından yapıldığını söyledi.

İlk yardımla hayati tehlikenin ortadan kaldırılması amaçlanır

İlk yardımın önemine işaret eden Bağlı, "İlk yardım uygulamaları ile hayati tehlikenin ortadan kaldırılması, yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesi, hasta veya yaralının durumunun kötüleşmesinin önlemesi ve iyileşmenin kolaylaşması sağlanmaya çalışılmaktadır. İlk yardım bu açıdan gerekli ve önemlidir." dedi.

Bu hatalar yapılmamalı!

Bağlı, ilk yardımda yapılan en hatalı davranışlara da dikkat çekerek bu davranışları şöyle sıraladı:

"Burun kanamalarında başı geriye doğru atmak. Bayılan kişiye tokat atmak. Nöbet geçiren hastaya soğan koklatmak veya ağzına kaşık sokmaya çalışmak. Batan cismi çıkarmak. Donmada donan bölgeyi kar ile ovmak. Her zehirlenme durumunda kusturmaya çalışmak. Bayılma veya boğulma gibi bilinci olmayan her hastaya kalp masajı yapmak. Düşme ve kaza durumunda hastanın hareket ettirilmesi. Yanıklarda evde bulunan bazı malzemeleri (yoğurt, salça, diş macunu vb.) sürmek."

İlk yardım eğitimi olmayanlar doğru bilgi aktarmalı

Bağlı, ilk yardımla ilgili hiçbir eğitimi olmayan kişilerin bir kaza durumunda olay ve adres bilgilerini doğru bir şekilde 112’yi arayıp aktarması ve hastayı hareket ettirmemesi gerektiğinin altını çizerek en az ilkokul mezunu ve 18 yaşını doldurmuş kişilerin ilk yardım eğitimi alabileceklerini sözlerine ekledi. 

Şanlıurfa'da elektrik akımına kapılan çocuk hayatını kaybetti Şanlıurfa'da elektrik akımına kapılan çocuk hayatını kaybetti

Mahreç: Haber Merkezi 

Muhabir: İbrahim Halil İnce