Bakanlık açıklamasında, yolcularla birlikte ithal edilen malların kapsamının Gümrük Kanunu'nun belirli maddelerinin uygulanmasına ilişkin karar çerçevesinde düzenlendiği hatırlatıldı. "GSM cep telefonu" da listeleniyor.

Piyasalar yeni vergi ve prim yapılandırması bekliyor Piyasalar yeni vergi ve prim yapılandırması bekliyor

Açıklamada, yurt dışı misyonlar hariç olmak üzere, yolcunun kişisel kimlik numarasına kayıtlı hatlarda kullanılması şartıyla her üç takvim yılında bir cep telefonu getirilebileceği belirtildi. alındı seninle yolcuyla birlikte alınan kişisel eşya olarak vergiden muaf olarak serbest dolaşıma girmektedir.

Açıklamada, yolcunun yanında cep telefonunun hatıra olarak veya posta/ekspres ulaşım yoluyla vergi veya vergi muafiyeti öderken dahi alınmasının mümkün olmadığı vurgulanarak şöyle devam edildi:

"Kararın uygulanması esasında, yolcuların beraberindeki eşya statüsünde ve muafiyet limiti dışında beyanlarına aykırı olarak getirdikleri cep telefonunun gümrük vergilerinin iki kat olarak alınması ve eşyanın sahibine teslim edilmesi, bu durumda, 1 adet muafiyet sınırını aşan ve vergileri alınarak teslim edilen telefonların getiren kişi veya üçüncü kişiler adına ulusal ağa tanıtılarak doğabilecek vergi kayıp ve kaçağının önüne geçilmesi amacıyla gerekli tedbir alındı. Bölge Müdürlüklerince, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna 1 adet muafiyet sınırını aşan telefonların kişi ve IMEI numaralarının bildirilmesi gerektiği hususu talimatlandırılmıştır."

Açıklamada, bir cep telefonunun muafiyetinde herhangi bir değişiklik olmadığı vurgulanırken, ikinci cep telefonunun kullanılmaya başlandığı kaydedildi. Yolcularla birlikte veya ihbarlı hediyelik eşya olarak ithal edilmesi amaçlanan cep telefonlarının IMEI numarasının kaydedilmemesi ile engellenemeyeceği, telefonun maktu vergi karşılığında teslim edilmesi uygulaması kaldırıldı.

Açıklamada, "Bununla birlikte yolcu beraberinde muafiyet fazlası olarak getirilen cep telefonunun, yolcu tarafından tekrar yurt dışına çıkışında teslim alınmak istenmesi halinde Gümrük Kanunu'nda belirtilen 3 aylık süre boyunca gümrük ambarlarında bekletilmesi ve süre içerisinde yolcunun tekrar yurt dışına çıkarken beraberinde teslim edilerek iade edilmesi mümkün bulunmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: AA-Anadolu Ajansı