Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ortaklığındaki Hubble Uzay Teleskobu, Samanyolu Galaksisi'ndeki Omega Centauri yıldız kümesinde orta kütleli bir kara deliğe dair önemli bulgular elde etti.

Yapılan açıklamaya göre, uluslararası bir gökbilimci ekibi, 20 yıl boyunca çekilen 500'den fazla görüntüyü inceleyerek, yıldız kümesinin en iç kesimindeki hızlı hareket eden 7 yıldızın varlığına dair güçlü deliller buldu.

Araştırmanın yöneticisi Almanya'daki Max Planck Astronomi Enstitüsünden Maximilian Haberle, "Orada olmaması gereken yedi yıldız keşfettik. O kadar hızlı hareket ediyorlar ki kümeden kaçmaları ve bir daha geri dönmemeleri gerekiyor. Bunun en olası açıklaması, çok büyük bir nesnenin bu yıldızları kendine çekerek merkeze yakın tutması. Bu kadar büyük tek nesne, kütlesi Güneş'in en az 8 bin 200 katı olan bir kara delik olabilir." ifadelerini kullandı.

Omega Centauri'nin merkezinde orta kütleli bir kara deliğin olduğu doğrulanırsa, Dünya'ya Samanyolu'nun merkezden 26.000 ışıkyılı uzaklıkta bulunan 4,3 milyon güneş kütleli kara delikten daha yakın bir kara deliğin olduğu ortaya çıkacak. Aynı zamanda bu kara delik, galaksi  merkezlerin dışında, dev bir kara deliğe bağlı çok sayıda yıldızın bilinen tek örneği olacaktır.

Türkiye'nin Uydu Macerası 30. Yılında: Türksat 6A ile Yeni Bir Dönem Başlıyor Türkiye'nin Uydu Macerası 30. Yılında: Türksat 6A ile Yeni Bir Dönem Başlıyor

Kaynak: AA-Anadolu Ajansı