Vakıf tarafından 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla yapılan açıklamaya göre, dünya genelinde yaklaşık 1,5 milyar insan hipertansiyon hastasıdır ve her yıl 9 milyondan fazla insan bu hastalıktan ölmektedir.

Hipertansiyon baş ağrısı, susuzluk, sık idrara çıkma, halsizlik, yorgunluk ve bulanık görme gibi belirtilerle karakterize olmakla birlikte, birçok hasta herhangi bir belirti yaşamayabilir.

Bu semptomlara ek olarak, idrar yolu ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığında artış, yara iyileşmesinde gecikme ve enfeksiyonlara yatkınlıkta artış kaydedilebilir.

TBV Başkanı Timur Erk, sağlıklı bir nesil yetiştirmeyi ve yaşam tarzı değişiklikleri yoluyla diyetle ilişkili hastalıkları önlemeyi amaçlayan Sağlıklı Beslenme ve Sağlığın Geliştirilmesi eğitimleriyle başta öğrenciler ve aileleri olmak üzere çok sayıda kişiyi hedeflediklerini söyledi.

Kırmızı biber obezite oluşumunu engelleyebilir Kırmızı biber obezite oluşumunu engelleyebilir

Hipertansiyonu "kalbin kan pompalarken damarlarda yarattığı normalden yüksek basınç" olarak tanımlayan Erk şu bilgileri paylaştı: "Büyük tansiyonun 140 mmHg ve üzeri, küçük tansiyonun 90 mmHg ve üzerinde olması yüksek tansiyon (hipertansiyon) olarak nitelendirilir. Erkeklerde görülme sıklığı yüzde 27,5 iken kadınlarda bu oran yüzde 36,1 olarak görülmüştür ve Türkiye'de her 3 yetişkinden biri tansiyon hastasıdır. ABD'de yapılan son araştırmalarda ise hastaların tansiyon kontrol becerilerinin gün geçtikçe azaldığına ve buna bağlı hipertansiyon ilişki kalp-damar hastalıkları nedenli ölümlerin arttığına dikkat çekiliyor. Tansiyon kontrol becerisi oranları ise kadınlarda yüzde 23, erkeklerde yüzde 18 civarında olarak ortaya çıkıyor.

Vücudumuz muazzam bir işleyiş halinde ve bir yerde yolunda gitmeyen bir şeyler olduğundan bunun etkisi tahmin edilenden daha ciddi olabiliyor. Obezite, böbrek hastalıkları ve diyabet başta olmak üzere birçok durumla ilişkili olan hipertansiyon, hayat tarzı önlemleri ile kontrol altına alınabiliyor."

Kaynak: AA-Anadolu Ajansı