Son yıllarda Türkiye’de ekonomik darboğazın etkileri giderek büyüdü. Pandemi dönemi itibariyle artan küresel enflasyonun etkisiyle yükselen enflasyon ve döviz kurları karşısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Hazine ve Maliye Bakanlığı gibi ekonomi kurumları çeşitli adımlar attı. Ancak bu süreçte enflasyonda görülen hızlı büyüme önlenemedi ve hayat pahalılığı artarak devam etti.

Ekonomik darboğazın görüldüğü zeminde döviz satışları gündeme gelmeye devam ederken, ekonomi yönetimleri döviz girişlerini destekleyen ve teşvik eden adımlar üzerinde çalışmalara devam ediyor. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ülkeye döviz girişlerini teşvik etmeyi amaçlayan düzenlemelerin yakında Meclis’e sunulacağını açıkladı. Bu düzenlemeler ile birlikte ihracatçılara yönelik vergi indirimlerinde ve yurt dışı merkezli faaliyet gösteren firmalara da vergi istisnalarında değişiklik yapılması bekleniyor. İşte detaylar…

ÜLKEYE DÖVİZ GİRİŞLERİ DESTEKLENECEK

doviz

Bankalararası piyasada döviz kurlarında son durum Bankalararası piyasada döviz kurlarında son durum

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada ülkeye döviz girişlerini teşvik etmeyi amaçlayan yeni düzenlemelerin Meclis’e sunulacağını dile getirdi. Bakan Şimşek, ekonomi programının daha dengeli, kapsayıcı ve sürdürülebilir büyümeyi hedeflediğini de ifade etti. Şimşek bu doğrultuda vergi alanında yapısal reform adımlarının atılacağını da söyledi.

Bakan Şimşek, yapılacak olan düzenlemeler ile birlikte ülkeye döviz getirilmesini teşvik etmek amacıyla vergi indirimleri ve istisnaların da artırılacağını dile getirdi.

BAKAN ŞİMŞEK’İN AÇIKLAMALARI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, açıklamasında, “İhracatı desteklemek ve döviz girişini teşvik etmek amacıyla gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin yurt dışındaki faaliyetlerine uygulanacak vergi indirim ve istisna oranları artırılacak ve imalatçı ve tedarikçi ihracatçıların faaliyetlerine ilişkin kazançlara 5 puanlık kurumlar vergisi indirimi uygulanacak” ifadelerine yer verdi.

Düzenlemeler kapsamında yurt dışına hizmet olarak sunulan bazı sektörlerden sağlanan kazanç istisnası oranının da yüzde 80’e çıkarılması ve kar payının tamamının Türkiye’ye getirilmesi hedefleniyor.

Kaynak: (Haber Merkezi)