Ekonomi̇

Hazine Borcu Son Beş Ayda 1,5 Trilyon Lira Arttı, Rekor Seviyeye Ulaştı

Türkiye'de Hazine borcu, son beş ayda 1,5 trilyon lira artarak rekor seviyeye yükseldi. Merkezi yönetim borç stoku, yeni ekonomi yönetiminin göreve başladığı haziran ayından bu yana yüzde 55,6 oranında büyüyerek 6,3 trilyon lira oldu.

Hazine borcu, son beş ayda 1,5 trilyon liralık artışla rekor seviyeye ulaştı. Türkiye'de yeni ekonomi yönetiminin göreve başladığı haziran ayından bu yana merkezi yönetim borç stoku yüzde 55,6 oranında büyüyerek 6,3 trilyon liraya çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, ocak-ekim döneminde gerçekleşen 2,2 trilyon liralık rekor büyümenin 1,5 trilyonu son beş ayda kaydedildi. İç borç stoku 1 trilyon 61,5 milyar liralık net artışla 2 trilyon 966,8 milyar liraya, dış borç stokunun TL karşılığı ise net 1 trilyon 181,2 milyar liralık artışla 3 trilyon 310,1 milyar liraya yükseldi.

Ekim ayı sonu itibarıyla toplam dövizli borç stoku 4 trilyon 57,2 milyar lira olarak belirlendi ve toplam borç stokunun yüzde 64,6'sını oluşturdu. Hazine'nin yükümlülüğünde bulunan her 100 liralık borcunun yaklaşık 65 lirası döviz cinsinden.

Yeni ekonomi yönetiminin dış kaynak arayışları devam ederken, Hazine borcundaki büyüme son beş ayda ilk beş ayın iki katı olarak kaydedildi. Ocak-ekim döneminde gerçekleşen büyümenin 701,8 milyarı ilk beş ayda, 1 trilyon 540,8 milyarı ise son beş ayda gerçekleşti.

Borçta döviz cinsinden olan payın on yıl öncesine göre tersine döndüğü belirtildi. On yıl önce toplam borç stokunun üçte biri döviz cinsinden iken, şu anda üçte biri TL cinsinden. Dövize dayalı borçlanmalar ise pandemi döneminde artış gösterdi.

Merkezi yönetim borcundaki bu artış, kamu mali dengelerindeki bozulma, dış kaynak temininin zorlaşması ve maliyetlerdeki yükseliş gibi faktörlerden kaynaklanıyor. Kur farkı da büyümeye önemli katkı sağlıyor.

Son on ayda kaydedilen 2 trilyon 242,6 milyar liralık artışın 1 trilyon 415,2 milyar lirası döviz cinsi iç borçlardan ve dış borçlardan kaynaklanırken, 1 trilyon 336,9 milyar liralık bölümü ise kur farkından kaynaklandı.



 
{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }