Harran Üniversitesi (HRÜ) bünyesinde görev yapan bilim insanları, Türkiye'nin sahip olduğu büyük bor rezervini daha fazla katma değerle kullanabilmek için önemli bir buluşa imza attılar. Bu buluş, bor içeren bileşiklerin farklı teknolojilerde kullanılmasına olanak sağlayacak ve ülke ekonomisine önemli katkılar sunabilecek nitelikte.

Yapılan çalışma, özellikle elektrikle çalışan araçların bataryalarının bor madeninden üretilmesi ve karbondioksitin (CO2) yararlı organik bileşiklere dönüştürülmesi üzerine odaklanmış durumda. Elektrikli araçlar, geleceğin taşımacılık sektörünün temelini oluştururken, bu buluş sayesinde bu araçların daha sürdürülebilir ve çevre dostu olmaları hedefleniyor.

Buluşun patentini alan HRÜ bilim insanları, bor içeren bileşiklerin güneş pilleri, süper kapasitörler, organik ışık yayan diyotlar gibi birçok alanda kullanılmasını sağlayacak yeni etkin katalizörler geliştirmiş durumdalar. Ayrıca, bu buluş sayesinde karbondioksitin yararlı organik bileşiklere dönüştürülmesi için daha etkili bir yol bulunmuş olacak.

Milli Eğitim Bakanı Tekin'den "Dünya Çocuk Hakları Günü" mesajı Milli Eğitim Bakanı Tekin'den "Dünya Çocuk Hakları Günü" mesajı

HRÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi ve HÜBTAM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kılıç, bu buluşun Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek patente dönüştüğünü açıkladı. Bu gelişme, Türkiye'nin bor madenini daha etkili bir şekilde kullanarak katma değer yaratma stratejisinin bir parçası olarak kabul ediliyor.

Kaynak: MEHMET NEZİR ŞEKER