Sıcak yaz günlerinde serinlemek için dondurma, popüler bir seçenektir. Dondurma, doğru bir şekilde tüketildiğinde sağlık sorunlarına neden olmamaktadır. Ancak, doğru bir şekilde tüketilmedikçe, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde boğaz enfeksiyonuna sebep olabilir.

Yaz aylarında sağlıklı kalmak için ne yapmanız gerektiğini merak ediyor musunuz? Dondurma, vücudunuz için gerekli besinleri içeren bir gıdadır. Süt, yağ, şeker, protein ve kalsiyum içermektedir ve özellikle çocuklar tarafından sevilen bir yiyecektir. Doğal meyvelerle yapılan meyveli çeşitleri ise antioksidan kaynağı olarak da kullanılabilir.

Afrika'dan Gelen Çöl Tozuna Karşı Maske Önerisi Afrika'dan Gelen Çöl Tozuna Karşı Maske Önerisi

Dondurmayı nasıl tüketmelisiniz? Dondurmayı su ile birlikte tüketmek, boğaz enfeksiyonu riskini azaltmaktadır. Ayrıca, dondurma paketinden çıkardıktan sonra bir süre beklemek, mide ve bağırsaklar için daha iyidir. Dondurmayı küçük parçalar halinde yemek ve eriterek tüketmek de boğaz enfeksiyonu olasılığını azaltır.

Dondurmanın aşırı tüketimi kilo problemleriyle sonuçlanabilir. Dondurmayı tok karnına tüketmek daha sağlıklıdır. Dondurma tüketiminden sonra ağız yıkanmalı ve dişler korunmalıdır. Paketli dondurmaların soğuk zincirde korunduğundan emin olunmalı ve tüketim tarihi kontrol edilmelidir.

Dondurma sadece boğaz enfeksiyonuna neden olmaz. Burun tıkanıklığı olan kişiler gece boyunca ağızdan nefes almaktadır. Ağızdan nefes almak boğazın kurumasına, diş çürümesine, ağızda kötü bir tat hissine neden olabileceği için boğaz enfeksiyonu riskini artırabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler de sık sık boğaz enfeksiyonu geçirebilirler. Uyku apnesi veya horlama sorunu olan kişiler gece uyku sırasında tıkanmalara bağlı olarak daha sık hasta olabilirler. Sigara içenler ve geniz akıntısı fazla olan kişiler de enfeksiyon kapma riski taşırlar.

Sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonlarına ne sebep olabilir? Ağızdan nefes alma, burun tıkanıklığı, zayıf bağışıklık sistemi, sigara içmek, antibiyotik direnci, aşırı yorgunluk ve uyku eksikliği, stres, aşırı soğuk veya sıcak yiyeceklerin tüketimi, geniz akıntısı, geniz eti ve burun alerjisi sık boğaz enfeksiyonuna neden olabilir.

Eğer bir yıl içerisinde 4-5'ten fazla boğaz enfeksiyonu geçiriyorsanız, yetişkinler ve çocuklar için ameliyat seçeneğini düşünebilirsiniz. Tedavi edilmeyen boğaz enfeksiyonları kalp, böbrekler ve eklemlere zarar verebilir.

Kaynak: (Haber Merkezi)