Gen Tedavisinin Öncüsü Dr. Wilson: SMA Hastalığında Yeni Jenerasyon Tedavi Üzerinde Çalışıyoruz Gen Tedavisinin Öncüsü Dr. Wilson: SMA Hastalığında Yeni Jenerasyon Tedavi Üzerinde Çalışıyoruz

Çocuklarda, özellikle hızlı büyüme dönemlerinde, omurgada eğrilikler yaşanabilir. Bu dönemde çocukların omuzları arasındaki dengesizlik, kürek kemikleri ve karın bölgesindeki asimetriler, skolyozun ilk belirtileri olabilirler. Zayıf çocuklarda skolyoz daha rahat fark edilebilirken, kilolu çocuklarda bu belirtiler gözden kaçabilir. Aşırı kilolu çocuklarda, karın bölgesinde kilodan kaynaklanan boğumlar arasında asimetri olup olmadığının kontrol edilmesi, skolyoz ile ilgili anne babalara fikir verebilir.

Skolyozun tedavisinde, eğriliğin derecesi ve yaş önemli bir faktör oluştururken, sporla ilgilenen çocuklarda ipli skolyoz ameliyatı ön plana çıkar.

İstanbul'da özel bir hastanenin Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. İsmail Oltulu, skolyoz hakkında bilgi verdi.

Büyüme döneminde çocuğunuzu yakından gözlemleyin

Oltulu, "Omurgaya karşıdan bakıldığında düz olması gerekir. Omurganın sağa sola C ya da S şeklinde bir eğrilik oluşturması, skolyoz olarak tanımlanır. Ayrıca, omurgaya yandan bakıldığında da var olan kavisler, skolyoz rahatsızlığında kaybolur. Omurgadaki 10 derecenin altındaki eğrilikler, skolyoz olarak değil daha çok eğrilik olarak değerlendirilir. Özellikle büyüme dönemine giren çocuklarda, hızlı boy uzamasına bağlı olarak omurgada eğrilikler yaşanabilir. Anne babaların bu dönemde, çocuklarını daha yakından gözlemlemesi, skolyozun erken tanısı bakımından önemlidir. Büyüme dönemleri genellikle kız çocuklarında 10-14 yaş aralığında artarken, erkek çocuklarında 10-18 yaş aralığında olabilir." dedi.

Çocuklarda bu dönemde en sık görülen skolyoz belirtilerini sıralayan Oltulu, şöyle devam etti:

  • Önden ya da arkadan bakıldığında çocuğun omuzları arasındaki yükseklik farkı
  • Karın boşluğu bölgesinde asimetri
Kaynak: MEHMET NEZİR ŞEKER