Kira artışlarına yasal kısıtlama getirme çalışmaları, ilgili bakanlıkların işbirliğiyle yürütülüyor. Yasal düzenleme ile kira artışlarına yönelik "hapis, para cezası ya da adli para cezası" gibi üç seçenek üzerinde çalışmalar yapılıyor.

Büyükşehirler arasında İstanbul'da da yüksek kiralar, vatandaşların en çok şikayet ettiği sorunlardan biri haline geldi. Fahiş kira artışlarına karşı, Çevre, Adalet, Ticaret Bakanlıkları ve ilgili kurumlar çok yönlü bir çalışma yürütüyor.

Sabah Gazetesi’nden Hazal Ateş’in haberine göre, konutlardaki kira artış oranlarına getirilen %25'lik sınır, 11 Haziran 2002 - 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerini kapsıyor. Yüzde 25'lik sınır, Temmuz ayında yeniden uzatılacak. Ayrıca, fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis ve para cezası uygulanacak.

Orta Akdeniz'de Yüzlerce Göçmen Hayatını Kaybetti Orta Akdeniz'de Yüzlerce Göçmen Hayatını Kaybetti

Kira artışlarına yönelik yasal düzenlemeler Adalet Bakanlığı koordinasyonunda ilgili bakanlıkların işbirliğiyle yürütülüyor. Hapis cezası, adli para cezası ya da para cezası olmak üzere üç seçenek üzerinde çalışmalar yapılıyor.

Taşınmazın yaşı, metrekaresi, kat ve konum gibi faktörler dikkate alınarak bölge değerleri belirlenecek. Bu kriterlerin üzerinde kira bedeli belirleyenler, adli ve idari para cezalarıyla karşılaşacak.

1 Eylül itibariyle, devam eden kiracı ve ev sahibi sorunları nedeniyle arabulucuya gidilmesi zorunlu hale gelecek. Bu tarihte kira kaynaklı ihtilafların tamamı, önce arabulucuya gitmek zorunda olacak; daha sonra dava açılabilecek.

Bu davada kira bedeli, %25 sınırı uygulanmadan belirlenecek. Kira bedeli, TÜFE 12 aylık ortalamaya göre değişim oranına ve kiralanan konutun emsal bedeline göre belirlenecek.

Kaynak: (Haber Merkezi)