Geçen ay dünya genelinde yaşanan şubat ayı, tarih boyunca kaydedilen en sıcak şubatlar arasına girdi. Copernicus'un verilerine göre, ortalama yüzey hava sıcaklığı 13,54 santigrat derece olarak ölçüldü. Bu, 1991-2020 yılları arasındaki ortalamanın 0,81 derece üzerinde bir artışı işaret ediyor. Ayrıca, 2016'da kaydedilen bir önceki en sıcak şubat ayının da 0,12 derece üzerinde gerçekleşti.

Küresel Isınma Endişesi

Son 9 ayda yaşanan bu rekor sıcaklık, küresel ısınma endişelerini daha da arttırıyor. Son 12 ayın (Mart 2023 - Şubat 2024) ortalama sıcaklığı ise 1991-2020 ortalamasının 0,68 santigrat derece üzerinde seyrediyor. Avrupa'da kış mevsiminin ortalamanın 1,44 derece üzerinde seyretmesi ise endişeleri daha da arttırıyor.

Copernicus Uyarıyor

Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktörü Carlo Buontempo, şubat ayının son aylarda kaydedilen rekor sıcaklıklar arasında yer aldığını belirterek, küresel ısınmanın önlenemediği takdirde dünya genelinde rekor sıcaklıkların yaşanmaya devam edeceği uyarısında bulundu.

Trafikte Yeni Yapay Zeka Dönemi: Sürücülere Ceza Yağacak Trafikte Yeni Yapay Zeka Dönemi: Sürücülere Ceza Yağacak

Deniz Yüzeyi Sıcaklıkları da Artıyor

Dünya genelinde yüzey hava sıcaklığı kadar, deniz yüzeyi sıcaklıkları da alışılmadık derecede yüksek seviyelere ulaşıyor. Şubat ayında 21,06 santigrat derece ölçülen ortalama deniz yüzeyi sıcaklığı, şimdiye kadar herhangi bir ay için kaydedilen en yüksek sıcaklık oldu. Bu durum, iklim değişikliğinin denizleri de nasıl etkilediğini gösteriyor.

Avrupa ve Dünya Genelinde Sıcaklıklar Artıyor

Avrupa'da yaşanan sıcaklıklar, 1991-2020 ortalamasının 3,30 santigrat derece üzerinde seyrederken, Orta ve Doğu Avrupa'da ortalamanın çok üzerinde sıcaklıklar kaydedildi. Benzer şekilde, Kuzey Sibirya, Kuzey Amerika'nın orta ve kuzeybatısı, Güney Amerika'nın büyük bölümü, Afrika'nın tamamı ve Batı Avustralya'da da ortalamanın üzerinde sıcaklıklar görüldü.

Kaynak: AA-Anadolu Ajansı