Kazası Olanların Sünnet Orucu Tutması Uygun Mu? Kazası Olanların Sünnet Orucu Tutması Uygun Mu?

Gece namazı, yatsı namazından sonra, daha uyumadan veya bir miktar uyuduktan sonra, kılınacak nafile namaza “gece namazı” denir. Bir miktar uyuduktan sonra kalkılıp kılınırsa “Teheccüd” adını alır. Teheccüd kelime anlamı itibari ile uyurken güçlük ile uyanmak anlamına gelmektedir.

Gece namazı, Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimize vacip yani farz hükmündeydi. Bu namaz O’nun ümmeti için sünnet-i müekkededir. Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), “Namazı benden gördüğünüz gibi kılınız.” (Buhari) buyurmuştur.

Gece namazı, iki rekâttan on iki rekata kadar kılınabilir. İki rekâtta bir selam verilmesi daha faziletlidir. Bununla birlikte, isteyen kimse daha fazla da kılabilir. Bu durumda iki rekâtta bir selam vermek daha faziletli olmakla birlikte, dört rekâtta bir de selam verilebilir.

Gece namazının kılınış şekli şöyledir:

  • Niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için gece namazı kılmaya” veya “Niyet ettim Allah rızası için üzerimde olan bir gece namazını kaza etmeye.”
  • Birinci rekatta: Fatiha suresinden sonra bir sure veya üç ayet okunur. Rüku ve secde yapılır ve ikinci rekata kalkılır.
  • İkinci rekatta: Fatiha suresinden sonra bir sure veya üç ayet okunur. Rüku ve secde yapılır ve oturulur.
  • Oturulduğunda: Ettehiyyatü duası, Salli Barik duaları ve Rabbena duaları okunur ve selam verilerek namaz tamamlanır.
  • Gece namazı toplam kaç rekat kılınacaksa rekatlarda sıralama bu şekilde devam eder.
Kaynak: (Araştırma Yazısı)