Güney Afrika, İsrail’in Gazze Şeridi’nde Filistinlilere yönelik saldırılarını soykırım olarak nitelendirerek, Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) dava açtı. Güney Afrika, İsrail’in 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini öne sürdü.
Güney Afrika, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını derhal durdurması için mahkemeden ara emir vermesini talep etti. Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı Sözcüsü Clayson Monyela, davanın ilk duruşmasının 11-12 Ocak’ta Lahey’de yapılacağını ve ülkesinin hazırlıklarını sürdürdüğünü açıkladı.
İsrail’in reddi ve savunması
İsrail, Güney Afrika’nın soykırım suçlamalarını kabul etmedi ve bunun bir “kan iftirası” olduğunu savundu. İsrail Dışişleri Bakanlığı, Güney Afrika’yı Hamas ile işbirliği yapmakla suçladı ve davanın hukuki temelden yoksun olduğunu iddia etti. İsrail, duruşmaya katılacaklarını ve sözde “savunmalarını” yapacaklarını bildirdi.
İsrail, Gazze’deki saldırılarının uluslararası hukuka uygun olduğunu ve sadece Hamas’a karşı gerçekleştirildiğini ileri sürdü. İsrail, sivillerin zarar görmesini önlemek ve insani yardımın bölgeye ulaşmasını sağlamak için çaba gösterdiğini de iddia etti.
Davanın sonucu ne olabilir?
UAD’nin vereceği kararlar bağlayıcı niteliktedir ve soykırım suçları için zaman aşımı söz konusu değildir. Davanın başlaması halinde yıllarca sürebileceği ancak ara kararın haftalar içinde çıkabileceği belirtiliyor. Güney Afrika’nın, İsrail’in soykırım yaptığına dair ikna edici kanıtlar sunması gerekiyor. Soykırımın belirlenmesi ise karmaşık bir hukuki ve siyasi süreç gerektiriyor.