İsrail, 17 yıldır abluka altında tuttuğu ve zayıf bir sağlık sistemine sahip olan Gazze Şeridi’ne, 7 Ekim’den bu yana acımasız saldırılar ve ambargolar uyguluyor. Bu saldırılar sonucunda Gazze’de sağlık sistemi tamamen çöktü.

Honduras'ta fırtına nedeniyle "Ulusal Acil Durum" ilan edildi Honduras'ta fırtına nedeniyle "Ulusal Acil Durum" ilan edildi

Sağlık Sisteminin Çöküş Nedenleri

HAMAS, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze’deki sağlık sisteminin çöküş nedenlerini şöyle sıraladı:

  • Kliniklerin kapasitesinin aşılması: Hastane yönetimi, saldırılar sürerken yeterli tıbbi donanım olmadığı halde çadır ve koridorlarda yatak sayısını arttırdı. Ancak doluluk oranı yüzde 150’yi geçti. Yoğun bakım yataklarına olan ihtiyaç 100 kat arttı. Ayrıca uzun süreli tedavi gerektiren yüzlerce kritik yaralı var.
  • Sağlık personeli eksikliği: İsrail saldırılarında 60’tan fazla doktor, sağlık görevlisi ve hemşire öldürüldü, 110’dan fazlası yaralandı. Mevcut sağlık personeli ihtiyacın yüzde 30’unu karşılayabiliyor. Bu personelin birçoğunun evi yıkıldı ya da aile fertleri şehit oldu ya da yaralandı.
  • Tıbbi malzeme girişinin engellenmesi: Binlerce kişinin öldüğü ve yaralandığı saldırılarda kullanılması gereken tıbbi malzemelerin girişi durduruldu. Kemik stabilizatörleri, anestezikler, sterilizatörler ve antibiyotikler gibi sağlık sisteminin devam etmesi için gerekli malzemeler yok.
  • Elektrik ve yakıt kesintisi: İsrail saldırıları sonrasında elektrik kesildi, Gazze’deki tek elektrik santraline yakıt girişi engellendi, hastanelerin jeneratörlerine yakıt verilmedi.
  • Ulaşımın imkansızlaşması: Cadde ve kavşakların bombalanması ve araçlara yakıt girişinin engellenmesiyle ulaşım durdu. Sağlık ekiplerinin, şehit ve yaralıların nakli mümkün olmadı.
  • Hastanelere doğrudan saldırı: İsrail, Ehli Baptist Hastanesi’ni doğrudan bombaladı, Uluslararası Göz Hastanesi’ni yıktı. Hastaneleri her gün hedef almakla tehdit etti, hastanelerin çevresini de bombaladı. Bu saldırılarda 15 hastane ve 31 sağlık merkezi hasar gördü.
  • Hastanelerin barınma merkezlerine dönüşmesi: Yaklaşık 250 bin kişi güvenlik nedeniyle hastanelerde kaldı. Bu hastaneler bu kadar çok insanı barındırabilecek durumda ve donanımda değil. Aşırı kalabalık nedeniyle bulaşıcı hastalık riski arttı.

Dünyaya Çağrı

HAMAS, İsrail’in uluslararası hukuku ve insani değerleri hiçe sayan bu suçları karşısında dünyaya çağrıda bulunarak, “Dünya, vahşi işgale son verme ve halkımıza yönelik barbar saldırıyı durdurma konusundaki sorumluluklarının farkındadır. Sağlık sektörünü acilen sağlık personeli, ilaç, tıbbi malzeme, ilk yardım ve sahra hastaneleriyle destekleyin ve gerekli her şeyin sağlık sistemine kazandırılması konusunda herkese baskı yapın.” dedi.

Kaynak: (İLKHA)