Japonya'nın Onagawa nükleer reaktörü durdurulduktan sonra yeniden başlatıldı Japonya'nın Onagawa nükleer reaktörü durdurulduktan sonra yeniden başlatıldı

Gazze Şeridi’nde İsrail’in saldırılarına maruz kalan Filistinliler, sağlık sisteminin çökmesiyle de mücadele ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda, Gazze’nin kuzeyindeki sağlık durumuna ilişkin çarpıcı bilgiler verdi.

DSÖ ve BM’den ortak görev

Ghebreyesus, DSÖ ve Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarının, Gazze’nin kuzeyindeki El-Ehli Baptist Hastanesi ve Şifa Hastaneleri’ne yönelik yüksek riskli bir ortak görev daha üstlendiğini belirtti. Ghebreyesus, ekiplerinin ameliyat, yaralıların tedavisi ve doğum yapan kadınlara destek için ilaç, serum ve malzeme dağıttığını söyledi.

Hastaneler işlevsiz hale geldi

Ghebreyesus, son saldırıların bu sağlık tesisleri üzerinde yarattığı muazzam etkiyi ve geri kalan hastaların ve sağlık çalışanlarının karşı karşıya kaldığı felaket koşullarını anlatmakta zorlandıklarını ifade etti. Ghebreyesus, El Ahli Hastanesi’nin acil bakıma ihtiyaç duyan hastalarla dolup taştığını, avlusunda cenazelerin sıralar halinde yerleştirildiğini, ameliyathanelerinin çalışmadığını ve Kuzey Gazze’yi işlevsel bir hastaneden mahrum bıraktığını kaydetti.

İnsani ateşkes çağrısı

Ghebreyesus, Gazze’nin kuzeyinde sadece 4 hastanenin minimum düzeyde faaliyet gösterdiğini, çok sınırlı bakım sağladığını, 80 yaralı hastanın hastane arazisi içindeki bir kilisede ve ortopedi bölümünde barındığını, bunlar arasında bacağını kaybeden ve ona bakacak bir ailesi kalmayan 10 yaşında bir kız çocuğu ve göğsünde silah yarası nedeniyle ameliyat bekleyen, tüm ailesi öldürülmüş yaşlı bir adamın da bulunduğunu aktardı. Ghebreyesus, DSÖ’nün Gazze’nin kuzeyinde sağlık tesisleri sağlamak için çaba göstermeye devam edeceğini, ancak ilaçlar ve diğer temel ihtiyaçlar olmadan tüm hastaların yavaş yavaş ve acı çekerek öleceğini, kalıcı ateşkesin şart olduğunu vurguladı.

Kaynak: (İLKHA)