Güncel

Gazze’de gazetecilerin katliamı: 63 ölü

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 63 gazetecinin hayatını kaybettiğini açıkladı. CPJ, İsrail’in gazetecileri hedef alarak savaş suçu işlediğini belirtti.

İsrail, 7 Ekim’de başlattığı Gazze saldırılarında sadece masum sivilleri değil, aynı zamanda gazetecileri de öldürdü. Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 4 Aralık itibariyle yaptığı ön incelemelere göre, savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana öldürülen 16 binden fazla kişi arasında en az 63 gazetecinin ve medya çalışanının bulunduğunu duyurdu.

CPJ, İsrail’in gazetecileri hedef alarak savaş suçu işlediğini vurguladı. CPJ, İsrail’in Gazze’deki medya kuruluşlarını bombaladığını, gazetecilerin evlerini yıktığını, gazetecileri tutukladığını, gazetecilerin internet erişimini engellediğini ve gazetecileri Hamas’la ilişkili olmakla suçladığını belirtti.

CPJ, savaşın gazeteci ölümleri açısından en ölümcül gününün 6 gazetecinin öldürüldüğü ilk gün olan 7 Ekim olduğunu, ikinci en ölümcül günün ise 5 gazetecinin öldürüldüğü 18 Kasım olduğunu kaydetti.

Gazetecilerin ölümü uluslararası tepki çekti

İsrail’in Gazze’deki gazetecileri öldürmesi, uluslararası toplumun tepkisini çekti. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), İsrail’i, yalnızca üç gün içinde yaklaşık on gazetecinin öldürülmesinin ardından Gazze’yi “gazeteciler mezarlığına” dönüştürmekle suçladı.

RSF, Gazze’deki 50’den fazla medya kuruluşu yerleşkesinin “kasıtlı olarak, kısmen ya da tamamen” tahrip edildiğini açıkladı. RSF, İsrail-Filistin çatışmasında, Filistinli gazetecilere karşı işlenen savaş suçlarının soruşturulması için Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) başvuru yaptı.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’na (IFJ) göre, gazetecilerin öldürülmesi, ne yazık ki çeşitli çatışma ve güvenlik kargaşası ortamlarında otuz yıldır düzenli olarak yaşanıyor. 1991’den 2021 yılına kadar tüm dünyada öldürülen gazetecilerin toplam sayısı 2 bin 721’e ulaştı. Ancak gazeteci kayıplarına ilişkin son rakamlar, son yıllarda önemli bir düşüşe işaret ediyor. Yıllık ölüm sayısı, bir önceki yıl 65 gazeteciye kıyasla 2021’de 45 gazeteciyi aşmadı. Bu, İsrail’in tek başına gazeteciler arasında 2021 yılında olduğundan daha fazla kayıp verdirebileceği anlamına geliyor.

Gazetecilerin görevi hayati önem taşıyor

Gazeteciler, Gazze’de yaşananları dünyaya duyurmak için büyük riskler altında çalışıyor. Gazeteciler, İsrail’in karartma politikasına karşı mücadele ediyor. Gazeteciler, Gazze halkının acılarını, direnişini ve umudunu aktarıyor. Gazeteciler, İsrail’in işlediği suçları belgeliyor. Gazeteciler, Gazze’de gerçeğin sesi oluyor.

Gazetecilerin görevi, Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek ve uluslararası toplumu harekete geçirmek için hayati önem taşıyor. Gazeteciler, Gazze’de yaşamın devam ettiğini gösteriyor. Gazeteciler, Gazze’de özgürlüğün, adaletin ve barışın mücadelesini veriyor.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }