Tarım ve Orman Bakanlığı'nın öncülüğünde yürütülen Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) çerçevesinde, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen çalışmalarla, Atatürk Barajı'nın suları Şanlıurfa'dan Mardin'e taşınıyor. Mardin-Ceylanpınar ana kanalı adı verilen bu kanal, 221 kilometrelik uzunluğu ile adeta bir nehir gibi akıyor ve 70 bin futbol sahası büyüklüğündeki tarım arazilerini suluyor.

DSİ 15. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, konuya dair yaptığı açıklamada, Atatürk Barajı'nın Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük barajlarından biri olduğunu ve sulama, içme suyu ve enerji üretimi amacıyla kullanıldığını belirtti. GAP Aşağı Fırat 2. Kısım etabı kapsamında inşa edilen Mardin-Ceylanpınar ana kanalı sayesinde, Atatürk Barajı'nın suları Şanlıurfa ve Mardin'in verimli topraklarına taşındı. Bu uzun ana kanal, dünyanın en uzun sulama tünelleri arasında yer alan Şanlıurfa tünelleri vasıtasıyla Fırat Nehri suyunu Şanlıurfa ve Mardin'in bereketli topraklarına ulaştırıyor.

dcxasd

Mardin-Ceylanpınar ana kanalı dört ayrı etapta inşa edilmiş olup 2019 yılında işletmeye alındı. Ana kanal sayesinde, Şanlıurfa'nın Akçakale, Harran, Ceylanpınar, Viranşehir ilçeleri ile Mardin'in Kızıltepe, Derik ve Nusaybin ilçelerindeki 249 bin 43 hektarlık alan sulanabilecek. Ayrıca Şanlıurfa'nın doğusundaki Yukarı Harran ve Harran ana kanalı arasında kalan kısım da Mardin-Ceylanpınar ana kanalı ile sulanacak.

DSİ 15. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı;

"Ana kanal sayesinde Şanlıurfa'nın Akçakale, Harran, Ceylanpınar, Viranşehir ilçeleri ile Mardin'in Kızıltepe, Derik, Nusaybin ilçelerindeki 249 bin 43 hektar alanın sulanması sağlanacak. Ana kanal, barajdan aldığı suyu sulama mevsimi dışında kanal sonunda bulunan pompa istasyonuyla Mardin depolamasına iletecek. Halen inşaatı devam eden Mardin depolaması 250 milyon metreküp su biriktirme kapasitesine sahip olacak." 

Şanlıurfalı vatandaşların tek isteği bir çare bulunması! Şanlıurfalı vatandaşların tek isteği bir çare bulunması!

Bölgede yapılan sulama çalışmalarının tarım ürün çeşitliliğini artırdığını ve çiftçilere yıl içinde iki ürün yetiştirme imkanı sağladığını vurgulayan Kösalı, ayrıca sulama kanallarının tamamlanmasıyla elektrik tüketiminin azalacağına dikkat çekti.

fefas

Kaynak: MEHMET MEKİ AKGÜL