Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde yapılan sulama yatırımları sayesinde çiftçiler, devlet destekli seralardan yüksek verim elde ediyor. Atatürk Barajı'ndan alınan su, Suruç Ovası'na hayat verirken, tarım çeşitliliği de artıyor.
İlçede pamuk, sebze, mısır ve buğday gibi geleneksel ürünlerin yanı sıra alternatif ürünlere yönelen çiftçiler, Suruç Kaymakamlığı, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nin destekleriyle kurulan 8 serada üretim yapmaya başladı. Seralarda 4 mevsim boyunca ürün yetiştirebilen çiftçiler, küçük birimden yüksek gelir elde ediyor.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Murat Yahlizade, 2012 yılında Suruç Ovası'na suyun gelmesiyle tarımda hareketlenmenin başladığını belirtti. Bu hareketlenmeyle birlikte kuru ve boş olan bozkır alanların yeşillenmeye başladığını ifade eden Yahlizade, vatandaşların ekonomisinin de canlandığını söyledi.
Yahlizade, özellikle pamuk, mısır, buğday, zeytin ve fıstık gibi ürünlerin kalitesinin arttığını ve çiftçilerin ekonomik refaha ulaştığını dile getirdi. İlçede yapılan sulama yatırımları ve tarımsal faaliyetlerle Suruç Ovası'nın önemli bir tarım üretim merkezi haline geldiğini belirten Yahlizade, çiftçilere seracılık konusunda da destek verdiklerini ifade etti.
Sulu tarıma geçişin ardından çiftçilerin kendi topraklarında üretime başladığını vurgulayan Yahlizade, "Ovamızda pamuk, mısır, buğday, zeytin, kuraklığa dayanıklı olan fıstık üretimi üçte iki oranında gelişmeye başladı. Kaliteli ürün yetiştirilerek vatandaşlarımız ekonomik refaha kavuştu. Bu, sosyal ve kültürel yaşantısına da yansıdı." şeklinde konuştu.
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak küçük arazisi olan çiftçilere sera konusunda bilgi verdiklerini ve projeler hazırladıklarını anlatan Yahlizade, şunları dile getirdi: "Projemizi yaptık. Kabul gördü ve çiftçilerimize yüzde 70 hibeyle anahtar teslimi yaptık. Çiftçilerimiz bu projeyi örnek alarak kendi seralarını kurmaya başladı. Şu anda ilçede yaklaşık 30 sera bulunuyor. Çiftçilerimiz gelirlerini artırmaya devam ediyor. Yeni projelerimiz olacak. 2024 yılı, çiftçilerimiz için üretimin, üreticinin yılı olacak. Üreticilerimizin başvurularını alacağız ve onları yeni seralara kavuşturacağız. Buradaki çalışmamızın temel noktası bir kıvılcım başlatmaktı. Bu kıvılcımın da çoğalmasıydı. Bunu şu anda görüyoruz."
Seralarda üretim yapan çiftçilerden Hacı Arslan, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün başlattığı projeden aldığı destekle kendi serasını kurduğunu belirtti. Tahıl ürünlerine oranla serada yetiştirdiği sebzeden daha çok gelir elde ettiğini ifade eden Arslan, yılda en az 2 dönem ürün yetiştirdiğini kaydetti.
Ahmet Arslan adlı bir başka çiftçi de bir dönüm üzerine kurduğu serada geçimini sağladığını söyledi. Çevresindeki çiftçilerin kendisini örnek alarak sera kurmaya başladığını anlatan Arslan, mısır ve pamuk gibi ürünlere göre seracılığın daha kazançlı olduğunu vurguladı.