Ekonomi̇

Fitch: Türkiye'de Yatırımların Artmasını Bekliyor

Fitch Ratings Küresel İslami Bankacılık Grubu Başkanı Bashar Al-Natoor, Körfez ülkeleriyle güçlenen ilişkilerin Türkiye'deki İslami finans alanındaki yatırımları artırmasını bekliyor.

Küresel kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'ın Küresel İslami Bankacılık Grubu Başkanı Bashar Al-Natoor, Türkiye'deki İslami finansmanın görünümü ve potansiyeli hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Al-Natoor, son dönemde Türkiye ve Körfez ülkeleri arasındaki ilişkilerin güçlenmesinin, Türkiye'de İslami finans alanındaki yatırımları desteklemesi gerektiğini belirtti.

Al-Natoor, özellikle sukuk piyasasının Türkiye için büyük bir öneme sahip olduğunu ifade ederek, "Türkiye zor piyasa koşullarında bile sukuk piyasasına girmeyi ve gerekli finansmanı sağlamayı başardı." dedi. Ayrıca Türk hükümetinin Körfez ülkelerinden yaklaşık 51 milyar dolarlık yatırım taahhüdü aldığını ve bunun 8 milyar dolarlık kısmının sukuk tahvili alımını içerdiğini belirtti.

Türkiye ile Körfez ülkeleri arasındaki ilişkilerin güçlenmesinin, Türkiye'deki yatırım ortamına olumlu katkı sağlamasının beklendiğini vurgulayan Al-Natoor, bu trendin finansman alanında İslami bankacılığın payını artırabileceğine dikkat çekti.

Özellikle Türkiye'de hızla büyüyen sukuk piyasasının, İslami finansmanın önemli bir parçası olduğunu belirten Al-Natoor, sukuk ihracının dış finansmanın kritik bir parçası olduğunu söyledi. Ayrıca Türkiye'nin bu alanda büyüme potansiyelinin olduğunu vurguladı. Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez ülkelerinde İslami bankacılığın finans sektörünün önemli bir parçasını oluşturduğunu söyledi.

Al-Natoor, son dönemde Körfez bankalarının Türkiye pazarına girdiğine dikkat çekti ve bu durumun Türkiye'nin büyüme potansiyelini artırabileceğini ifade etti. Türkiye'nin katılım bankacılığının payını artırma hedefine de değinen Al-Natoor, bu alanda büyümenin finansal sistemin dışında kalan kitlelere ulaşmada bir fırsat sunduğunu söyledi.

Türkiye'de hala bankacılık hizmetlerinden yararlanamayan bir nüfus kesimi olduğunu belirten Al-Natoor, İslami finansmanın bu kesime ulaşılmasında önemli bir araç olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'de sukuk ihracının yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 19 artarak 25,9 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Türkiye'nin tahvil piyasası içinde sukuk tahvillerinin payının yüzde 6,5 olduğunu belirten Al-Natoor, bu alanın büyüme potansiyeli taşıdığını söyledi. Türkiye'nin İslami finansman ve sukuk piyasasında gelecekte daha fazla büyüme yaşayabileceğine dikkat çekti.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }