Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye, dün akşam saatlerinde Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’a istifasını sunduğunu duyurdu. İştiyye, istifasının nedenlerini, Gazze Şeridi’nde yaşanan şiddet olayları, Batı Şeria ve Kudüs’te artan İsrail saldırıları ve Filistin yönetiminin siyasi rolünün zayıflatılması olarak açıkladı.

İştiyye: “Filistin Yönetimi Siyonist Rejime Karşı Mücadele Edecek”

İştiyye, Ramallah’ta düzenlediği basın toplantısında, istifasının Filistin halkının çıkarlarına hizmet ettiğini belirtti. İştiyye, “İstifa kararım, Gazze Şeridi’nde halka yönelik saldırılarla ilgili siyasi, güvenlik ve ekonomik gelişmeler ve Kudüs şehri de dahil olmak üzere Batı Şeria’da eşi benzeri görülmemiş saldırıların ışığında geldi.” dedi.

İştiyye, Filistin yönetiminin idari bir araca dönüştürülmesine karşı çıktığını ve siyonist rejimin uygulamalarına karşı mücadelesini sürdüreceğini vurguladı. İştiyye, “Filistin yönetimi, siyonist rejimin işgaline, yerleşimcilere, yıkımlara, tutuklamalara, ablukaya ve ambargoya karşı direnmeye devam edecek.” diye konuştu.

İştiyye, istifasının ardından yeni bir hükümetin kurulması için çalışmalara başlandığını da sözlerine ekledi.

İşgalcilerden Lübnan'da 5 kasaba için tahliye uyarısı İşgalcilerden Lübnan'da 5 kasaba için tahliye uyarısı

Miller: “Bu Adım, Gazze ile Batı Şeria’nın Birleşmesi için Önemli”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Washington’da düzenlediği günlük basın brifinginde, Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye’nin istifasını değerlendirdi. Miller, Filistin’deki siyasi durumu yakından takip ettiklerini ve İştiyye’nin istifasını olumlu bir adım olarak gördüklerini söyledi.

Miller, “Bu süreç, bizim takip edeceğimiz ve olumlu bir süreç. Bu adım, Filistin yönetimi altında Gazze ile Batı Şeria’nın yeniden birleşmesini sağlamak için önemli bir fırsat. Biz, Gazze ve Batı Şeria arasındaki bölünmüşlüğün sona ermesini ve Filistin halkının haklarının korunmasını destekliyoruz.” dedi.

Miller, ABD olarak Batı Şeria’daki reform ve yeniden yapılanma yönündeki çalışmaları da desteklediklerini belirtti. Miller, “Biz, Filistin yönetiminin demokratik, şeffaf ve hesap verebilir olmasını istiyoruz. Bu, Filistin halkının refahı ve iki devletli çözüm vizyonu için hayati önem taşıyor.” diye konuştu. 

Kaynak: (İLKHA)