8 Eylül 1999, Türkiye emeklilik sisteminde bir milat olarak kabul ediliyor. Bu tarihten önce sigortalı olanlar için emeklilikte yaş şartı ortadan kalktı. 3 Mart’tan itibaren yaklaşık 2 milyon EYT’li, prim ve yıl şartını tamamlayarak emekli oldu. Bu sayının 5 milyona yaklaşması bekleniyor.

Ancak 8 Eylül 1999 ve sonrasında sigortalı olanlar, emeklilik için daha fazla prim ve yaş şartı taşımak zorunda. Bu nedenle, erken emeklilik için yeni bir düzenleme bekliyorlar. Bu durumda olan vatandaşlar, emeklilik sisteminde yapılacak yeni reformları merak ediyor. İşte yeni düzenleme ile alakalı tüm merak edilenler.

KADEMELİ EMEKLİLİK NEDİR?

Ücretli çalışan sayısı arttı Ücretli çalışan sayısı arttı

1-kcjm

Kademeli emeklilik, sigortalı olarak çalışan bireylerin belli bir yaş ve prim gün sayısına eriştiklerinde kısmi bir şekilde emekli olmalarını sağlayan bir sistem. Bu sistemde, çalışanlar tam emekli olmadan önce, kısmi emekli maaşı alabilirler. Bu sayede hem çalışmaya devam ederler, hem de emekli olurlar.

Kademeli emeklilik için henüz bir yasa çalışması bulunmuyor. Ancak, 2000 ve 2008 arası sigorta girişi olanlara emeklilik imkanı tanınması planlanıyor. Bu plana göre, prim günü, yaş ve sigortalılık süresi koşullarını sağlayan çalışanlar erken emekli olabilecekler. Bu konu ile alakalı yeni açıklamalar yapıldığında haberimizde yer vereceğiz.

EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DİĞER REFORMLAR

Emeklilik sisteminde kademeli emeklilik dışında da bazı reformlar yapılması bekleniyor. Bunlardan biri Bağ-Kur’lular için olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, küçük esnaf ve çiftçiler dahil 1 milyon Bağ-Kur’lunun prim şartını 9.000 günden 7.200 güne indirecek çalışmayı tamamlayacak.

Bir diğer reform ise ev kadınları ve anneler için olacak. Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin 3’te 1’ini devletin ödeyeceği modelin de Meclis’e sunulacak torba yasa ile hayata geçirilmesi planlanıyor. Tüm bunların yeni torba yasa ile gelmesi bekleniyor.

Kaynak: (Haber Merkezi)