Nerede ise 25 yıl önce yürürlüğe girmiş olan bir kanundan ötürü yaş şartına takılan ve bu neden ile de prim ve sigortalılık süresi şartlarını sağlamalarına rağmen senelerce emekli olamayan EYT’liler, Mart 2023 tarihinde büyük bir sevinç yaşadı. Geçtiğimiz yılın ortalarında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından başlatılmış olan düzenleme çalışmaları neticesinde Meclis’in onayından geçen EYT yasası, milyonlarca kişinin yaş şartına takılmadan emekli olmasını sağladı.

Sigorta giriş tarihleri 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan kişileri kapsayan EYT yasası kapsamında emeklilik başvuruları sürerken yasadan kıl payı yararlanamayan birçok kişi erken emekliliğin kendileri için de mümkün olup olmadığını araştırmaya başladı. Bu noktada devreye giren yetkililer, düzenleme kapsamında ilgili tarihten sonra sigortalı olarak çalışmaya başlamış olan kişilerin yaşa bağlı olarak erken emekli olabilmelerinin mümkün olduğunu ifade etti.

KADEMELİ YAŞ” HESABI YAPILDI

643cd4333d1b45f21ebdb84a

Ücretli çalışan sayısı arttı Ücretli çalışan sayısı arttı

EYT yasası dahilinde birçok kişinin emekli maaşı bağlanırken Sosyal Güvenlik Kurumu hali hazırda başvuruları kabul etmeye devam edeceğini bildirdi. Süresiz olarak yürürlüğe giren ve ilgili şartların sağlandığı an itibari ile hak sahiplerine emekli olma hakkı tanıyan yasanın dışında kalanlar için ise kademeli yaş hesabının yapılmış olduğu bildirildi.

Edinilen bilgilere göre sigorta giriş tarihleri 8 Eylül 1999 tarihinden sonra olan kişiler, yaş hesabına bağlı olarak erken emeklilik fırsatından yararlanabiliyorlar. Örneğin 23 Mayıs 2002 tarihinden sonra sigortalı olan kişiler, 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3 bin 600 günlük prim kapsamında emeklilik dilekçesi verebiliyorlar. Burada erkeklerin 55 yaş, kadınların ise 50 yaş şartını sağlamaları gerekiyor.

2008 SONRASINA 7200 GÜNDE EMEKLİLİK

Sigorta giriş tarihleri 8 Eylül 1999 ila 30 Nisan 2008 tarihleri arasında olanlar, 7 bin günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerini ödemiş olmaları durumunda emeklilik başvurusunda bulunabiliyorlar. Burada kadınların 58 yaş, erkeklerin ise 60 yaş şartlarını sağlamaları gerekiyor. Giriş tarihinin 30 Nisan 2008’den sonra olması durumunda ise prim gününün 7 bin 200 olması isteniyor.

Kaynak: (Haber Merkezi)