10-16 Mayıs "Engelliler Haftası" nedeniyle yaşadıkları sorunları anlatan engelli vatandaşlar, sosyal hayatın döndüğü her platformda engellinin erişiminin olması gerektiğini dile getirdiler.
Engelli vatandaşlar, özellikle kaldırıma çıkarken, rampaları aşmaya çalışırken, kamu alanlarına giderken ve ATM'lerde işlerini halletmeye çalışırken büyük oranda mağduriyet yaşıyor.
Şehri yönetenlere çağrıda bulunan engelli vatandaşlar, kendilerinin sadece özel günlerde değil her gün hatırlanması gerektiğini söyleyerek görmezden gelinmemelerini istedi.
Engelli vatandaşlar, toplumda yaşadıkları mağduriyetleri Harran Ovası aracılığıyla duyurdu.
“Erişimde çok geride kaldık”
Şanlıurfa Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Habib Polat
Hayatın her alanına erişmekte sorun yaşadıklarını belirten Şanlıurfa Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Habib Polat, “Toplumda saygın bir yerimiz var. Ama toplum içerisinde yaşamaya bir saygınlığımız yok. Çünkü biz erişemiyoruz. Şanlıurfa yeni gelişen bir şehrimiz. Şanlıurfa'da erişim ile ilgili çevre illerimiz bizden 20 yıl gerideyken bugün çevre illerimiz yaklaşık 30 yıl ileriye geçti. Çünkü erişimde çok geride kaldık. Özellikle kaldırımlar, parklar, okullar ve sosyal hayatın bulunduğu her yer. Sağlık tesislerimiz ve hastanelerimiz erişime uygun değil. Şimdi bunların bir an önce ivedilikle çözümlenmesi gerekiyor. Eğer biz hayatta yaşıyorsak bir an önce bu sorunlarımızın çözülmesi gerekiyor.” dedi.
“Her gün bir cadde ve sokağımızda ana artelimiz açılıyor”
Yerel yöneticilere seslenen Polat, “Şanlıurfa'mız yeni gelişen bir şehir. Her gün bir cadde ve sokağımızda bir ana artelimiz açılıyor. Oralar genellikle müteahhitlere veriliyor. Eğer yaptıkları sözleşmelere bir madde ekleseler buradaki kaldırımın, yolun veya yaya geçitlerinin de ‘engelli erişimine ve standartlara uygun hale getirilir’ ibaresi konursa iyi olur. Birkaç yıl içerisinde Şanlıurfa'daki sıkıntılarımızın yüzde 80'i çözüleceğine inanıyorum.” diye konuştu.
“Herkes rahatlıkla çocuklarını parklara götürebiliyor ama bir engelliyi götüremiyor”
Polat son olarak şu ifadelere yer verdi: “Hepimiz birer aileyiz. Çocuklarımız var. Herkes çok rahatlıkla çocuklarını parklara götürebiliyor ama bir engelliyi götüremiyor. Götürememelerinin nedeni de parklar engelliye uygun değil. Şanlıurfa'daki parkların ve sosyal donatılarının da engellere uygun hale getirilmesi bir an önce gerekmektedir.”
“Erişim bizim için bir yaşam kaynağı”
Servet Dağ
Geçirdiği trafik kazası sonucu erişimde büyük sorunlar yaşadığını ifade eden Servet Dağ, “24 yıldır omurilik teşisiyim. 2000 yılında trafik kazası sonucu omurilik teşhisi olarak kaldım. O günden bugüne hayatımda erişim ile ilgili büyük sıkıntılar çekiyorum. Erişim bizim için bir yaşam kaynağı. Bizim diğer insanlar gibi sosyal hayatımızı yaşayabilmemiz için erişim de bizim için öyle bir şey. Bugün vatandaşın ayağı var. Her yerden her engelli aşabiliyor. Bizim de aşabilmemiz için kamu kurum ve kurumların, bu şehri yöneten insanların bu engelli rampalarına özen gösterilmeleri lazım.” şeklinde konuştu.
“Teknoloji çağında böyle yapmacık rampaları artık istemiyoruz”
Yeni yapılan yerlerde engelli rampalarının sona bırakıldığını söyleyen Dağ, “Bugün teknolojinin son çağı. Muazzam bir teknoloji çağını yaşıyoruz. Teknoloji çağında böyle yapmacık rampaları artık istemiyoruz. Çözüm istiyoruz. Bundan 10 yıl önce bu şehir yüzde 30 engelliydi. Şu anda yeni yerler açıldı. Bu şehir büyüyor, büyüdükçe engellimiz de büyüyor. Eğer yüzde 80 engelli benim gözümde. Çünkü her yeni açılan yer engelle açılıyor, yapılmıyor. Sonradan yapılacak yeni bir yere bile sonradan yapacağız diyorlar. Yeni yapılan bir yer neden sonraya bırakılır. Bugün herkesin kullanabildiği bir alanı bir engelli veya bir görme engellisi kullanamıyorsa burada bir sıkıntı vardır.” dedi.
“Engelliler için yapılan rampaları daha çok bebek arabalı hanımefendiler ve yaşlılar kullanıyor”
Bankalarda ve fatura ödeme noktalarında yaşadıkları sorunu aktaran Dağ, “Biz engelliler için yapılan rampaları inanın ki bizden daha çok bebek arabalı hanımefendiler kullanıyor. Yaşlılarımız kullanıyor. Bunların artık göz ardı edilmemesini istiyoruz. Bir bankaya gidiyorsun ve giremiyorsun. Girebildiğin bankanın ise veznesine yetişemiyorsun. Vezneler öyle yüksek ki veznedeki insanın bir engelliyi görmesine imkân yok. Bu konuyla ilgili gerçekten büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Su faturası yatırmaya gidiyorsun fakat yatıramıyorsun. Dışarıda yapmacık bir rampa yapılmış. Ne çıkabiliyorsun orayı çıksan bile içeriye yine giremiyorsun. İçeride engel var. TEDAŞ'a gidiyorsun rampa yapmış ama uygun değil. Standartların dışında bir rampa. Standardı gözetmelerini istiyoruz.” diye konuştu.
“Sabah akşam kelle koltukta o yolu geçiyoruz”
Dağ, son olarak şunları söyledi:
“Abide Kavşağı yeni yapıldı. Yollar yapıldı. Aşağısı komple değişti. Ama biz engelli bireyler orayı kullanamıyoruz. Müteahhit orayı terk etmeden biz gittik. Bununla ilgili o günkü belediye yöneticilerine bunu bildirdik. Fen işlerine bildirdik. Ama adamlar çözüm yapmadılar. Birkaç yeri düzelttiler gerisi yine eskisi gibi duruyor. Oraları kullanan kardeşlerimiz var. Her gün ölümle yüz yüze geliyorlar. Çünkü yolu kullanmak zorundalar. O rampalar standart dışı olduğu için kullanılmıyor. Sabah akşam kelle koltukta o yolu geçiyoruz.”
"Otobüs rampası yetişmiyor"
Mahmut Güder
Mahmut Güder ise yaşadığı sıkıntıları yazılı olarak dile getirdi.
Güder, "Perşembe pazarı durağının kaldırımı kısa ve çok alçak. Otobüs rampası yetişmiyor. Bir de Abdullah Gül Parkı yanındaki durak, engellilere uygun değil. Belediyeye gittim bana 'bu bölge sana ait değil' dediler. Akçakale ŞUSKİ yolu 3 yıldır bozuk. Bu yol için her gün belediyeye gidiyorum ama bu yerin bana ait olmadığını söylüyorlar." ifadelerini kullandı.