Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası Avrupa’nın enerji ihtiyacını çeşitlendirmek adına Türkmen gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması konusunda önemli gelişmeler yaşanıyor. Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan arasındaki enerji diplomasisi, bu doğrultuda ivme kazanmış durumda.

Türkmenistan-Türkiye İşbirliği

Türkiye ve Türkmenistan, doğal gaz alanında iş birliği yapmak üzere 1 Mart’ta bir mutabakat zaptı imzaladı. Bu anlaşma, iki ülke arasındaki hidrokarbon iş birliklerinin temelini oluşturuyor.

Taşıma Kapasitesi ve Alternatifler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ilk etapta yılda 2 milyar metreküp Türkmen gazının Türkiye’ye taşınabileceğini belirtti. Bu gazın Türkiye’ye ulaştırılması için İran üzerinden swap yoluyla, İran ve Azerbaycan üzerinden swap yoluyla veya Hazar geçişli bir boru hattıyla taşınması gibi alternatifler masada.

Bölgesel İşbirliklerinin Önemi

İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Dr. Ayşegül Ketenci, Türkmen gazının sadece Türkmenistan için değil, tüm Türk dünyası için önemli olduğunu vurguluyor. Ketenci, bölgesel ve küresel ölçekte işbirliklerinin geliştirilmesinin gerekliliğine dikkat çekiyor.

Türkmenistan’ın Doğal Gaz Rezervleri

Türkmenistan, 13,9 trilyon metreküplük doğal gaz rezerviyle dünyada dördüncü sırada yer alıyor. Ülkenin doğal gaz üretimi son yıllarda artış göstererek 2023’te 80,6 milyar metreküpe ulaştı. 2050 yılına kadar bu rakamın 110 milyar metreküpe çıkması bekleniyor.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Bu gelişmeler, Türkmen gazının Avrupa pazarına girişi için atılan adımların somutlaşmasına işaret ediyor ve Türkiye’nin bu süreçteki stratejik konumunu pekiştiriyor.

Kaynak: AA