Batı Şeria'daki direniş tarihinde parlak bir sayfa: Şehit komutan Ebu Şuca Batı Şeria'daki direniş tarihinde parlak bir sayfa: Şehit komutan Ebu Şuca

Endonezya’da, Pasifik Deprem Kuşağı’nda yer alan 120’den fazla aktif yanardağdan beşi, son günlerde patlama eylemine geçti. Java Adası’ndaki Merapi Yanardağı’nın patlamasıyla kül bulutları ve lav akıntıları oluştu. Lewotobi Laki-Laki, Marapi, Semeru ve Ibu yanardağları da faaliyete geçti. Bölgede yaşayan binlerce kişi tahliye edildi.

Merapi Yanardağı kül ve lav püskürttü

Endonezya’nın en aktif yanardağı olan Merapi Yanardağı, 21 Ocak’ta patladı. Patlama sonucunda taş ve lav akıntısı, yanardağın eteklerindeki 2 kilometrelik alana yayıldı. Ayrıca, sıcak kül ve gaz bulutu, 100 metre yüksekliğe ulaştı. Patlama, can kaybına neden olmadı, ancak bazı kasabalarda gökyüzünü kapladı.

Lewotobi Laki-Laki Yanardağı 700 metre yüksekliğe kül püskürttü

Doğu Nusa Tenggara eyaletinin Doğu Flores bölgesindeki Lewotobi Laki-Laki Yanardağı, 15 Ocak’ta 40 kez patladı. Patlama sonucunda 700 metre yüksekliğe kül püskürttü. Patlama, bölgedeki 6 bin 500 kişinin sığınaklara akın etmesine neden oldu.

Marapi Yanardağı bu ay üçüncü kez patladı

Sumatra Adası’nın batısındaki Marapi Yanardağı, 21 Ocak’ta bu ay üçüncü kez patladı. Patlama sonucunda lav püskürtmedi, ancak bölgedeki 500 kişi tahliye edildi.

Semeru ve Ibu yanardağları da patlama tehlikesi taşıyor

Java Adası’nın doğusundaki Semeru Yanardağı, 20 Ocak’ta lav nehirlerine neden oldu. Halmahera Adası’ndaki Ibu Yanardağı da 1300 metre yüksekliğe kül püskürttü. Yetkililer, bu iki yanardağın da patlama tehlikesi taşıdığını belirterek, tahliyeleri başlatmaya çağırdı.

Yanardağ kraterinden uzak durulması uyarısı

Endonezya’daki en aktif yanardağ Merapi’nin 10 kilometre çevresinde yaklaşık çeyrek milyon insan yaşıyor. Yetkililer, yerel halka, yanardağ kraterinin en az 7 kilometre uzağında durmaları uyarısında bulundu. Endonezya, dünyada sismik hareketler ve volkanik patlamaların en fazla görüldüğü “Ateş Çemberi” olarak da bilinen Pasifik Deprem Kuşağı’nda yer alıyor.

Kaynak: AA