Milyonlarca emekliyi ilgilendiren emekli maaşı iyileştirme çalışmaları hız kazanıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, önümüzdeki hafta gerçekleşmesi beklenen bir toplantıda bu çalışmaları masaya yatıracaklar. İyileştirme ve ara zam için yasa hazırlığı devam ediyor ve bu yasa en erken Ekim ayında Meclis'e sunulacak.
Çalışmalarda 3 farklı formül üzerinde duruluyor:
1. Oransal Artış: İlk formül, tüm emeklilere oransal bir artış yapılmasını öngörüyor. Bu artış, refah payı şeklinde uygulanabilir. Örneğin, Temmuz ayında refah payı ile birlikte yüzde 25 zam alan emeklilere ilave bir artış daha yapılabilir.
2. Seyyanen Artış: İkinci formül ise kök maaşlara yapılacak bir seyyanen artışı öngörüyor. Temmuz ayında kök maaşı 7.500 TL'nin altında olan emeklilere yüzde 25 zam yapılmasına rağmen, ellerine geçen para 7.500 TL'de kalmıştı. Bu durumu düzeltmek amacıyla kök maaşlara seyyanen bir artış yapılması düşünülüyor. Bu artışın kademeli olarak artırılması da gündemde.
3. Taban Maaşın Artırılması: Üçüncü formülde ise taban maaşın artırılması söz konusu. Bu, emeklilerin alacakları en düşük aylığı da yükseltecek. Konuşulan rakam ise 10 bin TL seviyesinde. Ocak ayında yapılacak enflasyon artışının üzerine bir refah payı eklenmesi de gündemde.
Orta Vadeli Program'da yer alan yüzde 654 oranındaki enflasyon tahmini ile hesaplamalar yapılırken, 6 aylık enflasyonun yüzde 30'un üzerine çıkması bekleniyor. Bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon artışı bu oranda olacakken, memurlar ve memur emeklilerinin zammı toplu sözleşme artışıyla birlikte yüzde 49'u geçecek gibi görünüyor. Burada bir refah payı artışı yapılmasıyla tüm emeklilerin Ocak zammının yüzde 50'nin üzerine çıkması öngörülüyor.
Emekli maaşı iyileştirme çalışmalarının son şeklini alması ve Meclis aşamasına geçmesi için yakın zamanda daha fazla detay açıklanması bekleniyor.