İştahsızlığın psikolojik nedenleri nelerdir? İştahsızlığın psikolojik nedenleri nelerdir?

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan ruhsatlı "takviye edici gıda" adı altındaki ürünlerin yalnızca eczanelerden satılması gerektiğini bildirdi.

TEİS tarafından yapılan yazılı açıklamada, şehirleşme, yetersiz beslenme, stres ve uykusuzluk gibi nedenlerle bitkisel ilaç ve vitamin kullanımının arttığı belirtildi. Türkiye'de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylı, yaklaşık 12 bin bitkisel ilaç ve vitaminin "gıda takviyesi" adı altında bulunduğu ifade edildi.

Yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Vatandaşlarımız tarafından 'bitkisel' denildiği için 'zararsızdır' diye düşünülerek rahatlıkla kullanılmaktadır. Halbuki bu ürünler içinde kimyasal maddeler bulunmaktadır. Üzerlerinde ayrıca 'ilaç değildir' ibaresi son derece yanıltıcıdır. Bunlar ilaç etken maddesi barındıran ürünlerdir. Masumca 'takviye edici gıda' denilmesi son derece yanıltıcıdır."

Açıklamada görüşlerine yer verilen TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan da Kovid-19 salgını sürecinde gıda takviyelerine olan talebin artmasının, sahte ürün üretimini tetiklediğine dikkati çekti.

Saydan, "İster kimyasal isterse bitkisel kökenli olsun, tüm ilaçlar eczacının uzmanlık alanıdır. Bu tür ürünlerin, Sağlık Bakanlığından ruhsatlandırılarak sadece eczanelerden satışı yapılmalı." 

Kaynak: AA-Anadolu Ajansı