Günde 40 bin adet termos üretim kapasitesi ile kurulacak olan Termomug Çelik, Şanlıurfa’yı termos üretiminde çok önemli bir merkez haline getirecek. 25 milyon dolara mal olacak böyle bir yatırımı Türkiye’ye kazandırdıkları için çok mutlu olduklarını belirten Termomug Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz; mevcut kapasiteyi dört katına çıkartarak Amerika, Avrupa ve Asya-Pasifik bölgelerinde Çin dışı alternatif arayışındaki mega müşterileri hedefleyeceklerini kaydetti. Şu anda 80’den fazla markaya ‘private label’ ürün yaptıklarını ve 45 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyen Yılmaz, “Çin ile rekabet ederek değil, güç birliği yaparak daha başarılı olacağımızı gördük ve ortaklık tekliflerini kabul ettik. Bu ortaklıkla termos ürün gamında Türkiye’yi dünya pazarındaki en kuvvetli tedarikçilerden biri haline getireceğimize inanıyoruz.” dedi.
Şanlıurfa’da kurulu Termosan Çelik, Termomug Çelik ile ikinci yatırımını yine, aynı yerde bu kez Çinliler ile ortak olarak gerçekleştirecek. Ortaklığın duyurulması için düzenlenen basın toplantısında konuşan Termomug Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, 1990’lı yıllardan 2013’e kadar Cooker Mutfak Gereçleri firması ile termoslar başta olmak üzere her türlü züccaciye ve mutfak eşyaları ürünlerinin ithalatını yaptıklarını daha sonra ise üretime geçme kararı aldıklarını söyledi. Yaklaşık 3 yıl süren fizibilite ve yatırım sürecinin sonunda 2016 yılında Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu’nun ilk ve tek çelik termos üretim tesisi olan Termosan Çelik’i Şanlıurfa’da kurduklarını belirten Yılmaz, böylece hem Türkiye’ye yeni bir üretim ve ihracat kalemi kazandırdıklarını hem de çelik termos endüstrisini ilk defa Çin dışına çıkardıklarını kaydetti.
‘ÖNCE BİZE İNANMADILAR, ŞİMDİ 45 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ’
Kısa bir sürede Türkiye’nin termos tüketiminin neredeyse tamamını karşılayacak kapasiteye gelmeyi başardıklarını, hemen ardından da ihracata başladıklarını anlatan Yılmaz; “Fakat Türkiye’de daha önceden üretilmemiş bir ürün yaptığımız için ihracat pazarındaki müşteriler bizi çok kolay benimsemediler. Açıkçası, bizim bu ürünü ürettiğimize pek inanmadılar. ‘Yurt dışından parça getirip Türkiye’de montaj mı yapıyorsunuz, serbest bölgede yer kurdunuz ithalat yapıp re-export mu yapmaya çalışıyorsunuz?’ diyenler oldu. Termos ürün grubunda, tüm dünya ürünü Çin’den almaya alıştığı için ve Türkiye’de daha önceden örneği olmadığı için biz kendimizi ispat etme noktasında ciddi bir mesai harcadık.” dedi.
Gelinen noktada yurt içinde yıllık yaklaşık 15 milyon dolarlık bir ithalatı ikame ettiklerini ve bunun yanında Hindistan’dan Güney Amerika’ya, Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden Afrika ve Avrupa’ya toplam 45 ülkeye ihracat yaptıklarını anlatan Yılmaz, 80’den fazla markaya da ‘private label’ üretim yaptıklarını belirtti. Türkiye’de faaliyet gösteren tüm havayolu şirketlerinin uçaklarında ikram için kullanılan termosları kendilerinin ürettiği bilgisini veren Yılmaz, “Cooker Termos, Vestel, Karaca, Emsan, Schafer, English Home ve LCW gibi markalara üretim yapıyoruz. Bireysel kullanım termoslarından ev kullanım termoslarına, bebek termoslarından toplu organizasyonlar ve piknik termoslarına, kamp ve doğa sporlarında kullanılan üst düzey performanslı ve dayanıklı termoslara kadar 300 ml’den 5 litreye kadar çeşitli ebat ve modellerde geniş bir ürün yelpazemiz var.” dedi.
ÇİNLİLER İLE ORTAK KURULUYOR, KAPASİTE DÖRDE KATLANACAK
Yurt içinde ve yurt dışında gördükleri ilginin ardından pandemiyle birlikte yeni bir yatırım ihtiyacı doğduğunu kaydeden Mehmet Nuri Yılmaz, süreci şöyle anlattı: “Üretimi Türkiye’de yapmamız, günden güne yükselen ‘Made in Türkiye’ algısı ve alıcıların Çin harici alternatif üretici arayışı, bizi ön plana çıkardı. Ancak, tesisimizin mevcut üretim kapasitesini göz önünde bulundurduğumuzda hem iç piyasaya ürün tedarikine güçlü bir şekilde devam etmek hem de ihracatta pazar payımızı artırmanın pek mümkün olmadığını anladık. Bu sebeple 2022 yılında yıllık üretim kapasitemizi tam 4 katına çıkaracak ve esas olarak ihracata çalışacak olan yeni tesisimiz Termomug Çelik’i kurmak için inşaat ve proje çalışmalarımıza başladık. Yeni kapasitemiz Türkiye’deki tüketimin çok üzerinde olacak ve bizim ihracatta yeni pazarlara ve müşterilere erişmemizi sağlayacak.”
Proje için makine siparişlerini vermeye hazırlanırken Çin’den ortaklık teklifi aldıklarını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti: “Mevcut tesisimizde birçok konuda danışmanlığımızı yapan ve makine tedarikçimiz olan ve Dai Bin ve Çin’de hali hazırda büyük bir kapasite ile termos üretimi yapan Zhejiyang Yongheng HouseHold’un Yönetim Kurulu Başkanı Zhou Yichao yeni projemizde bizimle ortak olmak istediklerini söylediler. Özellikle Amerika pazarına hitap eden Çinli firmalar, Amerika - Çin arasında devam eden ticari çekişmelerden dolayı oradaki varlıklarını koruyabilmek için Çin dışında yatırım yapmaya yöneldiler. Kendilerinin bize ortaklık teklifi de bu sebeple oldu. Biz de yaptığımız uzun değerlendirmeler sonucunda Çin ile rekabet ederek değil, güç birliği yaparak daha başarılı olacağımızı gördük ve teklifi kabul ettik. Şu an Türkiye’de ve Çin’de termos üretimi yapan iki farklı firma olarak, Termomug Çelik adı altında 25 milyon dolar yatırımla 35 bin m2 alan üzerinde günlük 40 bin adet termos üretimi yapacağımız tesisimizi kuruyoruz. 2025 yılı mayıs ayında da üretime başlamayı planlıyoruz. Bizim bölgesel gücümüz ve Made in Türkiye markamız ile Çin’in de know-how’ını birleştirerek kısa sürede termos ürün gamında, Türkiye’yi dünya pazarındaki en kuvvetli tedarikçilerden biri haline getireceğimize inanıyoruz.”
HEDEFTE MEGA MÜŞTERİLER VAR, STANLEY İLE GÖRÜŞMELER BAŞLADI
Mevcut durumda ihracat oranının toplam cironun yüzde 25’i seviyelerinde olduğunu ve yeni yatırımla bu oranı 2 yıl içinde yüzde 60’ın üzerine çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Yılmaz, “Dünya, Çin dışında üretici arıyor ve ihracat pazarından da güçlü ve yüksek talepler alıyoruz. Bu nedenle ihracat pazarına daha hızlı ve daha yüksek adetlerde hitap edebilmek için Termomug Çelik tesisimizi kuruyoruz. Amerika, Avrupa ve Asya-Pasifik bölgelerinde Çin dışı alternatif arayışındaki mega müşterileri hedefliyoruz. Özellikle Amerika, 1,5 milyar dolarlık termos pazarı ile dünyanın en büyük alıcısı. Dünya çapında ünlü olan termos markaları da Amerika merkezli. Bununla birlikte dev kahve zincirleri ve perakende zincirleri var. Örneğin; Stanley, Yeti gibi termos markaları ile şu an somut görüşmeler halindeyiz. Daha önceleri de bizden talepleri vardı fakat Termosan Çelik’teki mevcut kapasitemiz buna elverişli değildi. Bu nedenle Termomug projemiz ile yakından ilgileniyorlar ve yılbaşından sonra kendilerine üretim yapmak için Ar-Ge ve denetim ön süreçlerine başlamak hakkında görüşüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yeni tesisin endüstri 4.0 ilkeleriyle tasarlandığını ve robotik sistemler ile otonom üretim süreçleriyle donatılacağını kaydeden Yılmaz, sürdürülebilirlik alanında da ciddi çalışmalarının olduğunu kaydetti. Mevcut tesiste 2022 yılında GES yatırımı yaptıklarını ve şu an elektrik tüketiminin yüzde 70’ini güneşten elde ettiklerini belirten Yılmaz, “Yeni tesisimizde de en kısa sürede GES yatırımı yapmayı planlıyoruz ve üretimde sürdürülebilirlik hedeflerimiz var. Ana hammaddemiz olan paslanmaz çelikte de geri dönüştürülmüş hammaddelerden üretim yapmayı hedefliyoruz.” dedi.
ZHOU YICHAO: TÜRKİYE’DEKİ YATIRIMDAN BÜYÜK HEYECAN DUYUYORUZ
Çin’de yaklaşık 20 yıldır termos üretimi yaptıklarını ve dünyadaki önemli kahve zincirleri ve markalarla çalıştıklarını söyleyen Zhejiyang Yongheng HouseHold’un Yönetim Kurulu Başkanı Zhou Yichao; daha önce yatırım için Tayvan ve Vietnam’a da baktıklarını ancak, Türkiye’yi tercih ettiklerini ve bu yeni yatırımdan dolayı büyük bir heyecan duyduklarını ifade etti. Termosan’ın Çin dışındaki bir numaralı üretici olduğunu ve Termomug’daki günlük 40 bin kapasite ile birlikte yeni pazarlara ulaşacaklarını kaydeden Yichao, Türkiye’nin konumu, lojistik, maliyet ve gümrük avantajlarının da yatırım kararlarında etkili olduğunu belirtti.
Mahreç: Haber Merkezi