Bi̇li̇m & Teknoloji̇

Dünyanın Yakıtı "Veri", Motoru "Yapay Zekâ" Olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin siber güvenliğini sağlamak için yerli ve milli olarak geliştirdikleri uygulamalar ile sayısız siber saldırıyı engellediklerini belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgili Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda düzenlenen BTK Akademi Yapay Zekâ Zirvesi ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile yapılan İmza Töreni'ne katılarak, Türkiye'nin yerli ve milli siber güvenlik projelerine vurgu yaptı. Uraloğlu, "Avcı, Azad, Kasırga, Atmaca ve Kule" gibi yerli yazılımların kullanılarak sayısız siber saldırının engellendiğini ifade etti.

Bakan Uraloğlu, konuşmasında teknolojik değişimlere vurgu yaparak, günümüzde üretim-tüketim dengesini sağlamak isteyen sektörlerin nesnelerin interneti, kuantum bilgisayarları, bulut bilişimi, makineler arası iletişimi ve yapay zeka teknolojilerini konuştuğunu belirtti. Yapay zekânın birçok alanda hızlı ve etkili çözümler sunduğunu ifade eden Uraloğlu, bu teknolojinin dünya genelindeki ekonomik büyüklüğünün hızla arttığını ve 2030 yılında 1,8 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini dile getirdi.

Yapay zekânın avantajlarına dikkat çeken Bakan, aynı zamanda büyük riskleri de beraberinde getirdiğini söyledi. Geçtiğimiz haftalarda yaşanan olaylara örnek veren Uraloğlu, yapay zeka teknolojisinin kötü niyetli kişiler, yabancı istihbaratlar ve terör örgütleri tarafından kullanılabileceğine vurgu yaptı.

Türkiye'nin siber güvenlik alanında Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi üzerinden etkin bir mücadele yürüttüğünü belirten Uraloğlu, "Avcı, Azad, Kasırga, Atmaca ve Kule" gibi yerli uygulamalarla ülkemizin siber güvenliğini sağladıklarını gururla ifade etti. Bakan Uraloğlu, "Üç sanayi devrimini kaçırdık, dördüncüsünü kaçırmaya niyetimiz yok." diyerek, veri, yapay zekâ ve mobil iletişim şebekelerinin bağlantılı dünyanın temelini oluşturacağını söyledi. Bilişim alanında çalışanların yapay zekâdan yararlandığını belirten Bakan, Türkiye'nin bu teknolojiye yönelik çalışmalarının her geçen gün arttığını ve ülkeler arasında bir teknoloji yarışına dönüştüğünü dile getirdi.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }