Science Advances dergisinde yayınlanan bir çalışmada, 11 milyon yıl önce Mars'a çarpan bir meteorun gezegenden kopardığı, Antarktika ve Afrika'daki bölgelere düşen "nakhlite" ve "chassignite" göktaşlarının kimyasal bileşenleri incelenerek Mars'ın manto ve kabuğunun farklılıkları ortaya kondu. Araştırmaya göre, Mars'ın atmosferik olarak değişime uğramış bir üst kabuğu ve karmaşık bir derin kabuğu bulunuyor.

Çalışma, Mars'ın, gezegenin derinliklerinden gelen kayaların kabuğun tabanına nüfuz ettiği bir mantoya sahip olduğunu gösteriyor ve gezegenin ilk iç kısmının eriyip oluşturduğu belirtildi. 

Araştırma ekibinden James Day, Mars'taki volkanik oluşumların Hawaii'deki Oahu Adası'na benzerlik gösterdiğini ancak Mars'ın farklı jeolojik süreçlere sahip olduğunu ifade etti. 

Uraloğlu'ndan Instagram açıklaması: Konunun bir an önce çözülmesini istiyoruz Uraloğlu'ndan Instagram açıklaması: Konunun bir an önce çözülmesini istiyoruz

Day, Mars araştırmalarında incelenebilen fiziki malzemelerin Kızıl Gezegen'den Dünya'ya düşen göktaşları olduğunu söyleyerek, Mars'taki volkanik oluşumun Dünya'dakine benzerlik gösterdiği ancak aynı zamanda bazı farklılıkları olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bir yandan, nakhliteler ve chassigniteler, yeni oluşan volkanların manto üzerine baskı yapmasıyla daha fazla volkanik oluşum üreten tektonik güçlerin meydana geldiği Hawaii'nin Oahu Adası gibi yerlerdeki son volkanik oluşuma benzer şekillerde biçim aldı. Öte yandan Mars'taki yeraltı kayaçları son derece eski ve Kızıl Gezegen oluştuktan kısa bir süre sonra birbirlerinden ayrılmış. Dünya'da levha tektoniği ise, yeraltı kayaçlarının zaman içinde yeniden bir araya gelmesine yardımcı olmuştur." ifadelerini kullandı.
 

Kaynak: AA-Anadolu Ajansı