Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yayınladığı son rapora göre, dünya genelinde tütün tüketiminde düşüş yaşanıyor. Her yıl 9 Şubat'ta "Dünya Sigarayı Bırakma Günü" olarak anılan günde, DSÖ'nün raporunda tütün kullanımıyla ilgili önemli veriler paylaşıldı.
Azalan Tütün Kullanımı: 2022 Rakamları
DSÖ'nün verilerine göre, 2020'de dünya genelinde yaklaşık 1,26 milyar kişi tütün ürünleri kullanırken, bu sayı 2022'de 1,24 milyara geriledi. Önümüzdeki yıllarda tütün tüketenlerin sayısının daha da azalması bekleniyor; 2025'te dünya genelinde tütün ürünleri tüketenlerin sayısının 1,22 milyara düşmesi öngörülüyor.
Bölgelere Göre Tütün Kullanımı
DSÖ'nün raporu, tütün kullanımının coğrafi dağılımını da gözler önüne serdi. 2022'de en çok tütün tüketilen bölgenin Güney-Doğu Asya olduğu belirlendi, burayı Batı Pasifik, Avrupa, Amerikalar, Doğu Akdeniz ve Afrika izledi. Toplamda, dünyada 2022'de tütün ürünleri tüketen yaklaşık 1,24 milyar kişiden 224 milyonunun kadın olduğu tespit edildi.
Tütün tüketiminin azalmasına rağmen, yeni bir tehdit ortaya çıkıyor: elektronik sigaralar. Bu sigaralar, nikotinli veya nikotinsiz sıvının batarya ile ısıtılmasıyla oluşan dumanın solunmasıyla çalışıyor. Son yıllarda özellikle gençler arasında popülerlik kazanan elektronik sigaralar, çeşitli aromalarla çekici hale getiriliyor ve sosyal medya üzerinden yaygınlaştırılıyor.
DSÖ'nün verilerine göre, 88 ülkede elektronik sigaraların satışında yaş sınırı bulunmazken, 74 ülkede bu ürünler için herhangi bir yasal düzenleme bulunmuyor. Gençler arasında elektronik sigara kullanımı hızla artıyor ve bu durum ciddi sağlık risklerini beraberinde getiriyor.