Rahim ağzı kanseri, kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser türü olmasına rağmen, önlenebilir bir hastalık. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), rahim ağzı kanseri farkındalık ayı dolayısıyla yaptığı açıklamada, bu kanser türünün yüzde 95’inin insan papilloma virüsünden (HPV) kaynaklandığını ve aşı ile önlenebileceğini vurguladı.

HPV nedir ve nasıl bulaşır?

HPV, cinsel temas yoluyla bulaşan ve çoğu zaman hiçbir belirti vermeyen bir virüs grubu. HPV’nin 100’den fazla türü var ve bunlardan bazıları siğillere, bazıları ise kansere neden olabiliyor. DSÖ’ye göre, rahim ağzı kanseri vakalarının yüzde 99’unda HPV enfeksiyonu var.

HPV aşısı nasıl koruma sağlıyor?

HPV aşısı, rahim ağzı kanserine neden olan HPV tiplerine karşı bağışıklık kazandırıyor. Aşı, HPV ile temas etmeden önce yapılması gerekiyor, çünkü enfeksiyon oluştuktan sonra virüsü vücuttan atamıyor. Bu yüzden, aşı genellikle cinsel yaşamları başlamadan önce 9-14 yaş arası genç kızlara ve erkeklere yapılıyor. DSÖ, 2023 yılı itibarıyla dünya çapında 6 adet HPV aşısı olduğunu ve hepsinin de güvenli ve etkili olduğunu belirtiyor.

DSÖ’nün 90-70-90 hedefi nedir?

DSÖ, rahim ağzı kanserini ortadan kaldırmak için 2030 yılına kadar tüm ülkelerin 90-70-90 hedeflerine ulaşmasını istiyor. Bu hedefler şöyle:

7 belirti kalp hastalığı habercisi olabilir! 7 belirti kalp hastalığı habercisi olabilir!
  • Genç kızların yüzde 90’ı 15 yaşına kadar HPV aşısı olacak.
  • Kadınların yüzde 70’i 45 yaşına kadar yüksek performanslı testler ile rahim ağzı kanseri taramasından geçecek.
  • Rahim ağzı kanseri veya kanser öncesi lezyonu teşhisi konan kadınların yüzde 90’ı tedavi edilecek.

DSÖ, bu hedeflere ulaşılması halinde rahim ağzı kanserinin gelecek yüzyılda ortadan kalkabileceğini söylüyor

Kaynak: (Haber Merkezi)