Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze'de yaşanan yoğun saldırılar nedeniyle sağlık tesislerinin ve güvenli içme suyu sistemlerinin zarar görmesiyle birlikte hastalıkların yayılma riskinin arttığı konusunda alarm verdi.
Gazze'deki sağlık durumuna ilişkin yapılan açıklamada, artan ölüm ve yaralanma vakalarının insan sağlığı üzerinde ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekilerek, şunlar denildi;
"Gazze'de sağlık tesisleri, su ve sanitasyon sistemlerinin zarar görmesi nedeniyle hastalıkların yayılma riski artıyor. Bu endişe verici eğilimler şimdiden görülmeye başlandı."
Açıklamada, kirli su tüketiminin bakteriyel enfeksiyonlar gibi hastalıkların yayılma riskini önemli ölçüde artırdığı vurgulanarak, şu ifadeleri kullandı;
"Ekim ayı ortasından bu yana 33 binden fazla ishal vakası bildirildi. Bu vakaların yarısından fazlası 5 yaş altındaki çocuklarda görüldü. Bu, 2021 ve 2022 yıllarında 5 yaş altındaki çocuklarda aylık ortalama 2 bin vakaya kıyasla önemli bir artış anlamına geliyor. Ayrıca, 8 bin 944 uyuz ve bit, 1005 su çiçeği, 12 bin 635 deri döküntüsü vakası ve 54 bin 866 üst solunum yolu enfeksiyonu vakası rapor edildi"
Gazze'deki rutin aşılama faaliyetlerinin kesintiye uğraması ve bulaşıcı hastalıkların tedavisi için gerekli ilaçların temininin zorlaşmasıyla birlikte hastalıkların hızla yayılma riskinin daha da arttığı belirtilen açıklamada, "Sınırlı internet bağlantısı ve telefon sisteminin işleyişindeki aksaklık, potansiyel salgınları erken tespit etme ve etkili müdahale etme yeteneğimizi daha da kısıtlıyor. Sağlık tesislerinde hasar gören su ve sanitasyon sistemleri ile azalan temizlik malzemeleri, temel enfeksiyon önleme ve kontrol tedbirlerinin neredeyse imkansız hale gelmesine yol açıyor" uyarısı yapıldı.
DSÖ, Gazze'de yaşanan sağlık krizine acil müdahalenin önemini vurgulayarak, bölgedeki sağlık altyapısının hızla yeniden inşa edilmesi, temiz içme suyu sağlanması ve hastalıkların yayılmasını engellemek için gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulundu.