Diş hekimliği, uzun bir eğitim süreci ve uzmanlık gerektirir. Bir diş hekimi, 5 yıllık temel diş hekimliği eğitimini, uzman diş hekimleri ise 8-10 yıllık eğitim sürecini tamamlayarak bu yetkinliği kazanır.

Akademisyenler (Doçent ve Profesörler) ise Uzmanlık eğitimi sonrasında eğitim ve öğretime devam ederek yaklaşık 15-25 yıllık bir eğitim sürecini tamamlamaktadır.

Gerekli yeterliliğe sahip olamayan diş hekimlerinin insanların sağlığıyla oynadığını söyleyen Uzman Diş Hekimi Prof. Dr. Birkan Özcan, yanlış teşhis ve tedavi yöntemleriyle dişlere ve sağlığa kalıcı zarar verilebileceğini kaydetti.

Diş hekimlerinin tedavi sırasında acil bir durumla karşılaşıldığında acil tıbbi müdehale etme yeteneğine sahip olduğunu belirten Özcan, tedaviye bağlı komplikasyonlarla baş etme yöntemleri çok önemli bir hal adığını, hayati riskin insanın başına bir kez geldiğini ve ölümle sonuçlanabilecek boyutlara ulaşabileceğini ifade etti.

"Steril olmayan malzemeler ve ortamda uygulanan işlemler enfeksiyon riskini artırır"

Sahte diş hekimlerinin özellikle diş dolgusu, kanal tedavisi veya implant diş çekimi gibi kanamalı karmaşık işlemleri yanlış uygulamaları sonucu ciddi enfeksiyonlar, diş kaybı ve çene kemik hasarlarına yol açtığını vurgulayan Özkan, "Bu kişiler steril koşulları sağlayamamakta ve komplikasyonlarla baş etme yöntemlerini bilmemektedir. Diş dişeti ve çene kemiği gibi geri dönüşü olmayan bir yapıya müdahale etmek profeyonellik gerektirir. Sahte diş hekimleri tarafından yapılan tedavilerin kısa vadede ekonomik görünse de uzun vadede ciddi ağız diş sağlığı ve genel sağlık sorunlarına yol açabilir. Steril olmayan malzemeler ve ortamda uygulanan işlemler enfeksiyon riskini artırır. Hepatit veya AIDS gibi bulaşıcı hastalık riskini de artırmaktadır ve hayatınızı tehdit edebilir." diye konuştu.

"Sağlığınızı tehlikeye atacak maceralardan kaçının"

Hastaların tedaviye başlamadan önce hekimlerinin diplomasını ve çalışma iznini kontrol etmelerinin büyük önem taşıdığını belirten Özkan, "Sağlığınız, maceraya atılacak bir konu değil. Sadece yetkili, lisanslı diş hekimlerine güvenin. Sağlık Bakanlığı ve Türk Diş Hekimleri Birliği Kurumları, denetim noktasında, önemli çalışmalar yürütüyor ancak bireylerin de bilinçli olması gerekiyor. Sağlığınızı tehlikeye atacak maceralardan kaçının, bu deneme yanılma yöntemi olabilecek bir konu değildir." şeklinde konuştu.

"Denetimin ve toplum bilincinin artması şart"

Özkan, "Toplum sağlığı için ciddi bir tehdit haline gelen bu durumun önlenmesi için düzenleyici kurumların denetimlerini sıkılaştırması ve toplum bilincinin artması gerekir. Sahte diş hekimleri, sağlık sistemimizin kara lekesidir. Bu tehlikenin farkında olmak ve başvuracağınız kişilerin diş hekimi olduğundan ve yetkinliğinden emin olmak, ağız diş sağlığınız ve genel sağliğiniz için en güvenli öncelikli adım olacaktır." ifadelerini kullandı.

tır ile otomobil kafa kafaya çarpıştı: 6 yaralı tır ile otomobil kafa kafaya çarpıştı: 6 yaralı

Mahreç: Haber Merkezi 

Muhabir: İbrahim Halil İnce