Türkiye, deprem riskine karşı daha güçlü ve kapsamlı bir yasal düzenlemeye doğru ilerliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem yasası tasarısının sona erdiğini ve 1 Ekim'e kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulacağını açıkladı.

Tasarı, Türkiye genelinde deprem riskini azaltmayı amaçlıyor ve birçok önemli konuyu ele alıyor. İşte tasarının öne çıkan maddeleri:

- Tüm illerde zemin faktörü, sıvılaşma riski, fay hatlarının geçtiği bölgeler, rezerv alanlar, kamu binaları ve kentsel dönüşüm çalışmaları bu düzenleme içerisinde yer alacak.

- Beton kalitesi, inşaat şartnameleri, yapı denetimi, yerel ve merkezi yönetimlerin sorumlulukları, kent nazım-imar planları, kamu ihaleleri, imar ölçeklendirme haritaları ve kamuya ait hastane, okul, yurt ve devlet dairelerinin binalarının yapısına ilişkin şartlar güncellenecek.

Narin'in mezarı yapıldı Narin'in mezarı yapıldı

- Özellikle İstanbul için özel bir başlık açılacak ve bu büyük metropolü bekleyen deprem tehlikesine karşı rezerv alanları oluşturulacak. Deprem tehlike riski taşıyan alanlardaki yapılar bu rezerv alanlarına kaydırılacak.

- İstanbul'da sıvılaşma riskine karşı zemin faktörü göz önünde tutulacak ve şehrin 39 ilçesi kademeli olarak kentsel dönüşümden geçirilecek.

- İstanbul'daki kamu binaları, okullar, hastaneler, yurtlar, camiler ve özellikle "Tarihi Yarımada"daki kültürel varlıklar ve tarihi eserlerin korunması için özel hükümler içerecek.

- Kanun teklifi, İstanbul özelinde imar düzenlemesi, kat mülkiyeti hakkı ve dönüşüm sürecinde kat maliklerinin geçici ikametlerini de içeren hükümler içerecek.

Bu tasarının yasalaşmasıyla Türkiye, deprem riskine karşı daha hazırlıklı hale gelecek ve gelecekteki depremlere daha etkili bir şekilde müdahale edebilecek. Tasarının TBMM'de nasıl bir yol izleyeceği merakla bekleniyor.

Kaynak:  (İLKHA)