Ekonomi̇

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz 2024 Yılı Bütçesini Sundu!

Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin ekonomik performansını ve 2024 yılına dair bütçe hedeflerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı bütçesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda sundu. Yılmaz'ın sunumunda, Türkiye ekonomisinin güncel durumu ve önümüzdeki yıla yönelik hedefler ele alındı.

Yılmaz, 2022 yılının son çeyreğinden itibaren küresel tedarik zinciri sorunları ve artan enerji ve gıda fiyatlarına rağmen Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin 2022'de yaklaşık %5,5 büyüme oranı ile OECD ülkeleri ortalamasının (%2,9) oldukça üzerinde bir performans sergilediğini belirtti.

Türkiye ekonomisinin son yıllarda dünya ekonomisinden daha hızlı büyüdüğüne dikkat çeken Yılmaz, 2020-2022 döneminde dünya ekonomisinin %7 büyüdüğü bir dönemde Türkiye ekonomisinin yaklaşık %20 büyüdüğünü ifade etti.

2023 yılına dair de bilgi veren Yılmaz, Türkiye ekonomisinin yılın ilk yarısında iç talep ve hizmet sektörü öncülüğünde %3,9 büyüme kaydettiğini belirtti. Aynı zamanda turizm ve iç talepteki iyileşmenin yılın ikinci yarısında büyümeye destek olmasının beklendiğini ifade etti.

Küresel düzeyde ekonomik durgunluk belirtilerine rağmen 2023 yılı genelinde Türkiye ekonomisinin %4,4 büyüyeceği tahmininde bulunan Yılmaz, Türkiye'nin GSYH büyüklüğünün 906 milyar dolarla dünya sıralamasında 19. sırada olduğunu ve 2023 sonunda 17. sıraya yükseleceğinin IMF tahminlerinde yer aldığını paylaştı.

Yılmaz, ekonominin 2023'te yüzde 4 büyüme oranına ulaşmasını hedeflediklerini ifade ederken, bu büyümenin sürdürülebilir unsurları olan net ihracat ve sabit sermaye yatırımlarının arttığı bir yapıyla gerçekleşmesi beklediğini söyledi.

Sunumunun devamında, Türkiye'nin istihdam konusunda da olumlu gelişmeler yaşadığını aktaran Yılmaz, işsizlik oranının düşüş trendinde olduğunu ve istihdamın arttığını ifade etti. Aynı zamanda ihracatın arttığına ve cari işlemler dengesinin iyileştiğine dikkat çekti.

Enflasyonla mücadelede de kararlı bir şekilde ilerlendiğini belirten Yılmaz, 2024 yılından itibaren kalıcı bir dezenflasyon sürecine girmeyi beklediklerini ifade etti. Yılmaz, para ve maliye politikalarının şeffaf ve güvenilir bir şekilde uygulandığını ve enflasyonun kalıcı olarak düşük tek haneli seviyelere gerileyene kadar tüm politika araçlarının kullanılacağını belirtti.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }