Eğitim

Coşkun: Öğretmen ataması için konuştu! Pozitif bir ayrımcılık yapılarak kökten çözülmeli

Öğretmen atamalarıyla ilgili sorunların kökten çözülmesi gerektiğini vurgulayan Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, yetkililerden bu konuda kalıcı ve kesin çözümler üretmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye genelinde 500 binleri bulan ataması yapılmayan öğretmen adayı olduğunu ifade eden Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, Milli Eğitim Bakanlığında yaklaşık 80 bin civarında ücretli öğretmenlik istihdam edilen bir alan olduğuna dikkat çekti.

Öğretmen atamaları ile ilgili Harran Ovası mikrofonlarına konuşan Coşkun, atama bekleyen öğretmen adaylarının bir an önce atanmalarının yapılması gerektiğini vurgulayarak öğretmen açığının meydana getirdiği sorunları aktardı.

“8 bin öğretmen açığımız mevcut”

Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun

Şanlıurfa’da mevcudu 50 öğrenciyi geçen sınıfların olduğunu kaydeden Coşkun,

"Eğitim Bir-Sen olarak amacımız bu mücadeleyi devam ettirmek, sorunları gün yüzüne çıkartıp gözden kaçmasını engellemek, çözüm için yol ve yöntem üretmek. Bu sorunlar çözülene kadar elimizden geleni yaparak çözüm için gayret göstermeye ve mücadele etmeye hep beraber devam edeceğiz. Özellikle kamu işvereni olarak çoğu sorunun çözümü imkânsız olarak değil, memnuniyet üretmek için fırsat ve imkânların çokluğu olarak görmesini istiyoruz. En azından 8 bin öğretmen açığımız mevcut. Sınıf başına düşen öğrenci sayımız bazı okullarımızda oldukça fazla. Mevcuu 50’yi geçen sınıflarımız var.” şeklinde konuştu.

“Yaklaşık 750 bini geçen öğrenci potansiyelimiz var”

Eğitimde fırsat eşitliği hakkının Urfa’daki çocuklara da verilmesi gerektiğini ifade eden Coşkun,

“Sendika olarak amacımız; sorunların altını çizmek, sorunları gerekli yerlere iletmek ve sorunların çözümüne yönelik takipçisi olmak. Bizim de buradaki gayemiz Urfa’mızdaki çocuklarımızın da kaliteli olduğu, kafalarının çalıştığı, zeki olduğu ve istedikleri yerlere varabilme imkanlarının olduğunu göstermektir. Burada tabi ki eğitimde fırsat eşitliği dediğimiz hak ve hakkaniyetin uygun bir şekilde buradaki çocuklara mutlaka verilmesi gerekir. Öğretmen açığımızdan bahsediyoruz. İkili eğitimden bahsediyoruz. Sınıfların kalabalık olmasından bahsediyoruz. Mevsimlik tarım işçisi çocuklarımızın fazlalığından bahsediyoruz. Taşıma öğrencilerimizin fazlalığından bahsediyoruz. Suriyeli kardeşlerimize de imkânı, fırsatı, çabayı, gayreti ve yardımı sunacağız. Sonuçta oda ister istemez eğitime etken bir unsur olarak önümüzde duruyor. Yaklaşık olarak 750 bini geçen bir öğrenci potansiyelimiz var.” ifadelerini kullandı.

“Çoğu ilin nüfusundan fazla öğrencimiz var”

Eğitimdeki sorunlarının birikerek kar yumağı halini aldığına vurgu yapan Coşkun,

“Çoğu ilin nüfusundan fazla öğrencimiz var. Dolayısıyla uzun yıllardır buradaki altyapıya, öğretmen açığına, eğitimin diğer sorunlarına uygun şekilde yatırım ve planlanma yapılmadığı için maalesef bu sorunlar hep birikerek kar yumağı şeklinde çoğalmıştır. Bunlar çaresiz, çözümsüz ya da çözülemeyecek sorunlar değildir. El ele vererek birlik içerisinde hükümetimizin de bu tür bölgeleri özellikle Urfa ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki diğer illerde de aynı sorunlar mevcut. Bu sorunların çözümüne yönelik pozitif bir ayrımcılık yaparak bu sorunu kökten halletmemiz gerekir. Sonrasında ‘Urfa LGS sınavında, üniversite sınavında niye 80’inci oldu’ bu sorunlar var olduğu müddetçe maalesef bu sonuçlar elde edilecektir. O yüzden bizim yetkililerden beklentimiz bir an önce bu sorunlara çare üretmeleri.” dedi.

“Halen 50-60 kişilik olan sınıflarımız var”

Yetkililere çağrıda bulunan Coşkun, şunları kaydetti:

“Uzun bir süreden beridir işin içerisindeyim. 2005’ten itibaren gerçekten binlerce okul yapıldı. Buna rağmen halı hazırda halen 50-60 kişilik olan sınıflarımız var. O yüzden yatırımın düzgün ve planlanmanın ise sağlıklı yapılması gerekir. Herkesin bildiği üzere Urfa’da yaklaşık 60 bin çocuk dünyaya geliyor ise mutlaka ona göre bir eğitim planlanmasının, eğitime lazım eden malzemelerin, altyapının, okullardaki sınıfların ve benzeri donatı malzemelerinin uygun bir şekilde planının yapılması gerekir ki biz bu sıkıntıdan bir an önce kurtulalım. Bizim çocuklarımız da üniversite sınavlarında ya da LGS sınavlarında daha başarılı bir performans sergileyerek orta ya da ilk sıralarda yer alması için mutlaka bizim bu sorunları bir an önce çözmemiz gerekir. Bu sorunları çözmediğimiz müddetçe maalesef bu şekilde devam edecektir. O yüzden yetkililerden beklentimiz; mutlaka bu sorunları bir an önce çözülmesi.”

“Yetkililerden pozitif bir ayrımcılığın olmasını bekliyoruz”

Öğretmen açığı sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğinin altını çizen Coşkun,

“Ataması yapılmayan öğretmen arkadaşlarımız var. Türkiye genelinde normal şartlarda 110 bin öğretmen açığının olduğu bir durumda 70 bin civarı ücretli öğretmenin çalıştığı bir durumda mutlaka en az 50 bin öğretmen atmasının yapılması gerekir. Büyük devlet, güçlü ülke dolayısıyla her çocuğumuza eğitimdeki fırsat eşitliğini, imkanını en ideal şekilde o hakkı vermemiz gerekir. Bu konuda da biz sendika olarak üzerimize düşen duyuruyu, bilgilendirmeyi, gerekli mercilerle görüşmeyi, sorunları iletmeyi, çözümünün nasıl olması gerektiğine her zaman ilettik ve iletmeye devam ediyoruz. Sağ olsun basın mensubu arkadaşlar aracılığıyla da bu sorunu iletiyoruz. Ama maalesef bir türlü gelişme olmuyor. 2005 yılından itibaren binlerce okuldan fazla yapıldı. Halı hazırda yetkililerimiz bu konuda duyarlı ama maalesef halen çözüm bulamadık. Bir an önce bunun kesin bir şekilde çözülebilmesi için yetkililerden pozitif bir ayrımcılığın olmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }