Masa başı çalışanlar için 8 beslenme önerisi! Masa başı çalışanlar için 8 beslenme önerisi!

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal, çocuklarda sık rastlanan ama çoğu zaman gözden kaçan bir sağlık sorunu olan sinüzitin önemine dikkat çekiyor. Sinüzitin çocuklarda da görülebileceğini belirten Baykal, özellikle ağız kokusu gibi belirtilerin varlığında sinüzit ihtimalinin akılda tutulması gerektiğini söylüyor.

Sinüzit Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit, yüz kemikleri arasındaki havalı boşlukların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir enfeksiyondur. Baykal, sinüzitin akut ve kronik olmak üzere iki tipinin bulunduğunu belirtiyor. Akut sinüzitte burun tıkanıklığı, burun akıntısı, göz çevresinde ağrı ve ateş gibi belirtiler görülürken, kronik sinüzitte daha uzun süren burun akıntısı, geniz akıntısı ve baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkar.

Ağız Kokusu ve Sinüzit İlişkisi

Çocuklarda sinüzitin belirtilerinden birinin ağız kokusu olduğunu belirten Baykal, genellikle bu durumun fark edilmediğine dikkat çekiyor. Özellikle öksürükle birlikte sarı, yeşil burun akıntısı olan çocuklarda ağız kokusunun sık görüldüğünü vurguluyor. Ağız kokusuyla birlikte dilde pas tadı hissedilebileceğini ve bu durumun genellikle hasta tarafından fark edilmediğini söylüyor.

Baykal, sinüzit tedavisinde ilaçların ilk seçenek olduğunu belirtiyor. Antibiyotikler, dekonjestanlar ve üst solunum yollarını temizleyen ilaçların kullanıldığını açıklıyor. Kronik sinüzit durumlarında ameliyatın nadiren gerektiğini söyleyen Baykal, uzun süren ilaç tedavisinden fayda görülmeyen hastalarda cerrahi müdahalenin düşünülebileceğini ifade ediyor.

Sinüzitin çocuklarda da ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurgulayan Baykal, ağız kokusu gibi belirtilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtiyor. Erken teşhis ve uygun tedavi ile sinüzitin komplikasyonlarının önüne geçilebileceğini söylüyor.

Kaynak: (İLKHA)